Traži se rješenje
7

Google zaustavio update Chromea za Android zbog brisanja podataka

D. B.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Kompanija Google je odlučila zaustaviti nadogradnju svog browsera Chrome za Android nakon što je otkriveno da briše podatke iz drugih aplikacija na smartphoneu.

Android Police piše da problem uključuje WebView, komponentu koja prikazuje web stranice u drugim aplikacijama poput Facebooka i Twittera. Ove aplikacije nemaju način prikazivanja stranica pa taj posao za njih obavlja Chrome.

Jedna od promjena u Chromeu 79 je lokacija nekih web podataka, ali svi podaci nisu pravilno premješteni. Posljedica toga je da ti podaci nakon nadogradnje postanu nepristupačni. To nije veliki problem za neke aplikacije, ali jeste za one poput Twittera Lite, koje se u potpunosti oslanjaju na WebWiew.

Problematični update je već stigao do 50 posto korisnika, ali je Google saopćio da je pauzirao nadogradnju dok odlučuje o narednom potezu i uklanjanju buga. Opcija je da se nastavi premještanje fajlova na nove lokacije, kao što je prvobitno planirano, ili da se vrate gdje su ranije bili.

Teško je reći koje sve aplikacije imaju problem, jer obično ne otkrivaju kako koriste WebView. Podaci pohranjeni online će biti sigurni, a u Googleu se nadaju da će riješiti problem u narednih nekoliko dana.