Vitalna komunikacija
36

Google uz pomoć balona omogućio internet u Peruu pogođenom poplavama

Klix.ba
Za vrijeme prirodnih katastrofa mogućnost komuniciranja s voljenim osobama i dobijanje osnovnih informacija je ključno za svakog od nas. Međutim, upravo je komunikacijska infrastruktura prva na udaru, posebno u udaljenim i ruralnim regijama. Srećom, Google ima rješenje.

U protekla dva mjeseca Peru su zahvatile ekstremne padavine i teške poplave, ali je pristup internetu omogućen zahvaljujući Projectu Loon baziranom na balonima. Radi se o incijativi Googleove krovne kompanije Alphabet, koja donosi internet u zemlje u razvoju.

Posao odrađen u Peruu jasno pokazuje da Project Loon može biti model za olakšanje situacije tokom prirodnih katastrofa s potencijalom povećanja povezanosti i komunikacije kada je to najviše potrebno.

Stotine hiljada ljudi je napustilo svoje domove zbog kiše u Perruu tokom proteklih mjeseci, a vlada je proglasila vanredno stanje u više od 800 provincija.

Alphabetov istraživački odjel X je iskoristio Project Loon kako bi omogućio pristup internetu Peruancima u poplavljenim regijama oko Lime, Chimpotea i Piure.

"Loon baloni se podižu u stratosferu na visinu od 20 km, tako da imaju mogućnost širenja konekcije gdje god je ona potrebna i neovisno o situaciji na tlu. Balonima smo letjeli iznad Latinske Amerike te provodili testove s našim telekomunikacijskim partnerom Telefonicom u Peruu. Kada smo vidjeli šta se događa, odlučili smo pomoći", rekao je vođa projekta Loon Alastair Westgarth.

Baloni omogućavaju pristup internetu velike brzine koji osiguravaju telekomunikacijske kompanije na tlu, a oni lete na visinima dvostruko većim od visina na kojima se nalaze avioni.

Blizu 57 posto svjetske populacije, odnosno 4,2 milijarde ljudi, još uvijek živi bez interneta. Komunikacija tokom katastrofa poput poplava je ključna te omogućava stanovništvu da međusobno komunicira i dođe do ljekarske pomoći. Spasilačkim službama također treba komunikacija kako bi radile efikasnije.