Brisanje historije
0

Google uvodi tri nova načina sakrivanja privatnih aktivnosti na mreži

Dž. L.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Google započinje mjesec svijesti o cyber sigurnosti uvođenjem novih alata koji njegovim korisnicima pružaju veću kontrolu nad privatnošću kada koriste Google Maps, YouTube, Google Assistant i druge sadržaje na mreži.

Kompanija je potvrdila da pokreće anonimni režim za Google Maps koji će ovog mjeseca predstaviti na Androidu, prije nego što se uskoro proširi na iOS, javlja Verge.

Kada uključite anonimni način rada u Google Maps, aktivnosti poput mjesta koja tražite neće biti spremljene na vaš Google račun i neće se koristiti za personalizaciju vašeg iskustva s mapama.

Što se tiče YouTubea, Google uvodi mogućnost automatskog brisanja vaše historije i podataka u intervalu koji odaberete.

"Odredite vremenski period u kojem želite čuvati podatke - tri mjeseca, 18 mjeseci ili dok ih ne izbrišete po želji, baš kao što možete uraditi i s historijom lokacija i aktivnosti na webu. Vaše je da odaberete, a mi ćemo se pobrinuti za ostalo", pojasnio je Eric Miraglija iz Googlea.

Foto: The Verge
Foto: The Verge

Na kraju, Google će vam dozvoliti da brišete nedavne glasovne naredbe ili pitanja koja ste postavljali Google Assistantu bez potrebe za otvaranjem aplikacije na telefonu. Sada možete samo reći "Hej Google, izbriši posljednje što sam ti rekao" ili "izbriši sve što sam ti rekao prošle sedmice" i ti podaci će biti izbrisani.

Nažalost, pomoću glasa ne možete izbrisati više od sedmične historije Google Assistanta. Za to ćete i dalje morati da uđete u podešavanja vašeg glasovnog asistenta.