Za pola miliona Amerikanaca
0

VIDEO / Google uvodi internet konekciju od 1 Gbps

Sarajevo-x.com
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
Kompanija Google planira da izgradi eksperimentalnu, ultra brzu širokopojasnu mrežu širom Sjedinjenih Američkih Država, kako bi spojila korisnike sa Internetom i osigurala da sistem u budućnosti može ići ukorak sa online video i drugim naprednim aplikacijama koje žele izbaciti na tržište.

Googleov projekat ima namjeru da obezbjedi platformu za druge programere da naprave i isprobaju sve vrste najmodernijih aplikacija, koje zahtjevaju daleko više bandwidtha nego što mreža danas može ponuditi.

Iz kompanije su rekli da će testbed fiber-optička mreža omogućiti brzine od 1 Gbps (gigabit po sekundi) za više od 500.000 Amerikanaca. To je od 50 do 300 puta brže od DSL-a, kablovskih i fiber-optičkih mreža koje koristi većina američkih domova, javlja Associated Press.

Novi Googleov sistem omogućit će korisnicima da "skidaju" filmove u visokoj rezoluciji za manje od pet minuta, klinike iz ruralnih dijelova slat će 3D medicinske slike preko Interneta, a studenti će moći učestvovati na predavanjima sa kolegama iz čitavog svijeta, dok budu gledali 3D video izlaganja.

"Cilj nam je da probamo nove tehnologije i otkrijemo kakve sve aplikacije možete poslati preko ovakve mreže. Postoji mnogo tehnologija napredne generacije čija je upotreba usporena", rekao je Richart Whitt, Googleov savjetnik za telekomunikacije i medije.