Nakon sedam godina
7

Google ukinuo instant pretraživanje, nema više prikazivanja rezultata prilikom tipkanja

Klix.ba
Ilustracija
Ilustracija
Google oduvijek želi biti prvi pri ruci korisnicima kada im je brzo potrebna informacija o nečemu. Međutim, opcija instant pretraživanja preko desktopa ovog tehnološkog giganta poprilično je nervirala korisnike, zbog čega će biti ukinuta nakon sedam godina postojanja.

Google je opciju instant pretraživanja uveo 2010. godine s namjerom da korisnicima osigura brža pretraživanja, pametnija predviđanja i trenutne rezultate. Tako je korisnicima bilo dovoljno da napišu samo jedno slovo, a da ih Google prebaci na drugu stranu prije nego su ukucali do kraja šta žele.

Mnogima je instant pretraživanje omogućavalo da bace pogled na druge stranice dok tipkaju i traže ono što je njima potrebno. Međutim, veći je broj onih kojima je instant opcija mnogo smetala kada moraju brzo završiti neki posao.

"Još od 2010. godine naši korisnici mnogo više koriste pretraživače putem svojih mobitela. Više od 50 posto pretraživanja dešava se preko mobitela. Uvidjevši ovo, odlučili smo ukinuti instant pretraživač kako bismo se fokusirali na nove načine kreiranja još bržih pretraživača koji će poboljšati pretragu na svim uređajima", kažu iz Googlea.

Ukidanjem funkcije automatskog pretraživanja na njegovoj radnoj površini, Google se nada kako će bolje ujediniti svoje platforme te smanjiti troškove. Google instant ustvari više neće prikazivati rezultate dok tipkate.

Vezani članci