Dostupne nove funkcije
41

Google testira generativni AI za aplikaciju Maps

D. B.
Googleovi napori koji se odnose na generativni AI (generativna umjetna inteligencija) se nastavljaju, a sada su usmjereni i na aplikaciju Google Maps.

Maps je sada "začinjen" AI tehnologijom, no postoji "kvaka", jer su nove funkcije zasad dostupne samo "odabranim lokalnim vodičima" (Local Guides) u SAD-u.

"Sretnici" sada mogu koristiti generativni AI u aplikaciji Maps kako bi im pomogao da otkriju nova mjesta shodno njihovim specifičnim potrebama. Dovoljno je samo izgovoriti ono što korisnik traži na sasvim običan način, a Googleovi veliki jezički modeli će analizirati bazu podataka Mapsa i ponuditi odgovor.

Iz Googlea kažu da "uvidi i vrijedne povratne informacije" lokalnih vodiča pomažu u oblikovanju ove funkcije prije nego bude šire rasprostranjena među korisnicima, tako da ju zasad treba smatrati nekom vrstom zatvorene beta verzije.

Google je pokazao i primjer korištenja nove funkcije, gdje je izgovoreno "mjesta sa starinskom atmosferom u San Franciscu", nakon čega su ponuđene brojne informacije o obližnjim preduzećima i mjestima zajedno s fotografijama, ocjenama i recenzijama iz zajednice Mapsa.

Rezultati su organizovani u kategorije te dolaze s fotografijama i rezimeima recenzija koje naglašavaju zašto bi određeno mjesto moglo biti interesantno na osnovu prethodnog upita. Kad korisnik pita nešto, on može i nastaviti razgovor dodatnim pitanjem bez ponavljanja bilo čega. Moguće je nakon prethodnog pitanja postaviti i pitanje o ručku, nakon čega će biti ponuđena mjesta koja odgovaraju pomenutoj atmosferi.

Naravno, moguće je sačuvati sve preporučene lokacije, a dostupna je i opcija njihovog dijeljenja s prijateljima. Doslovno, nebo je granica kada je riječ o upitima.