{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Google snima posljedice katastrofe u Japanu

S
12.7.2011. u 18:13
0
4
Google snima posljedice katastrofe u Japanu
0
Kompanija Google je počela koristiti svoja Streetview vozila kako bi se snimila šteta nastala nakon razornog zemljotresa i cunamija u Japanu.

Ranije je kompanija Google već koristila svoju tehnologiju "Person Finder" kako bi pomogla u traženju nestalih Japanaca nakon zemljotresa i cunamija. Sada ova kompanija šalje svoje Streetview automobile opremljene kamerama kako bi mapirali i snimili predjele pogođene katastrofom.


Iako Google nije dominantan "igrač" na japanskom tržištu kao što je u Evropi i u SAD-u, kompanija je razvila nove alate namijenjene Japanu nakon katastrofe koja se dogodila u martu. Korisnici su pozvani da uploaduju fotografije i postere svojih bližnjih koji su nestali. Uploadovano je oko 616.000 fotografija. Na taj je način kompanija Google željela pomoći pri traženju nestalih.


Kei Kawai, menadžer koji je zaposlen u sjedištu Googlea u Kaliforniji, postao je vođa novog projekta koji povremeno dokumentuje informacije i stanje u pogođenim regijama. Iako su istraživanja Steetviewa u Japanu prvobitno naišla na otpor, novi projekat je javno prihvaćen.

Gradonačelnik grada Kesennuma, koji je teško pogođen cunamijem, rekao je da vjeruje u Googleov projekat, ali i da želi da se kamere vrate kada grad bude obnovljen, piše Telegraph.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: