Tehnologija
0

Google savjetuje korisnicima u Iranu da mjenjaju šifre

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Google savjetuje korisnike svojih usluga u Iranu da promjene korisničke šifre zbog napada na internetske sigurnosne protokole.

"Prošle sedmice smo saznali da je ugled holandske komapnije koja se bavi provjerom autentičnosti internetskih stranica ugrožen, zbog povrede sigurnosti mnogih iranskih korisnika. Iako su korisnici softvera Google Chrome bili zaštićeni, mi savjetujemo sve naše korisnike u Iranu da poduzmu korake u zaštiti svojih internetskih profila", rekao je sigurnosni inženjer Googlea Eric Grosse.

Irancima se savjetuje da promjene korisničke šifre, obrate pažnju na upozorenja koja iskaču pri korištenju interneta i da blokiraju nepoznate web stranice i aplikacije kojima je je dopušten pristup internetskim profilima.

Također im je savjetovano da provjere podešavanja Gmail računa zbog sumnjivih e-mailova, prenosi u petak AFP.

Holandska tajna služba je otvorila istragu kako bi otkrila počinioca koji je falsifikovao 531 internetski sigurnosni protokol s ciljem praćenja internetskih aktivnosti korisnika u Iranu, saopćilo je holandsko ministarsto unutrašnjih poslova.

Flasficirani sigurnosni protokoli, poznati kao SSL protokoli, pripadaju holandskoj kompaniji DigiNotar, koja ih programira i postavlja na internet.

Secure Sockets Layer (SSL), su kriptografski protokoli koji omogućuju sigurnu komunikaciju putem Interneta za stvari kao što su internet bankarstvo (preko HTTP protokola), e-mail, internet fax, instant messaging i ostale načine prenosa podataka.