{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Google promijenio logo u čast juvelira Fabergea

S
30.5.2012. u 08:52
1
0
Google promijenio logo u čast juvelira Fabergea
1
Google promijenio logo u čast juvelira Fabergea
Najpoznatiji internet pretraživač Google promijenio je danas logo povodom 166. godišnjice od rođenja Petera Carla Fabergea, poznatog ruskog juvelira.
Postao je poznat po vaskršnjim Fabergéovim jajima, napravljenim po uzoru na davnašnja uskršnja jaja, koja je pravio od plemenitih metala i dragog kamenja.

Fabergéovi preci bili su hugenoti, izbjegli iz Francuske nakon diskriminatornog Nantskog edikta, kojim su katolici protjerivali protestante.

Njegovi preci su se tako prvo naselili u Berlin a 1800. u baltičku provinciju Letoniju, koja je tada već bila u ruskim rukama.

Nakon školovanja u Petrogradu, Fabergé je pekao zanat po Evropi (u Drezdenskoj školi umjetnosti i zanata), školovao se i u Francuskoj i Engleskoj.

Dobio je i zvanje zanatlije. Obrazovanje po Evropi imao je do 1872., kada se sa 26 godina vratio u rodni Sankt Peterburg i oženio Augustom Juliom Jacob.

Narednih 10 godina mentor mu je bio očev pomoćnik Hiskias Pendin.

Njihova kompanija je radila i na restauraciji Ermitaža.

Faberge je sa renomeom carevog juvelira postao poznat i preko granica.

Zastupništva je imao u Kijevu, Odesi, Londonu, Moskvi i Sankt Peterburgu.

Nakon Oktobarske revolucije boljševici su preuzeli njihovo imanje, a porodica Faberge je izbjegla na Zapad (u Njemačku i kasnije Švicarsku).

Najpoznatije Fabergeovo djelo naručio je ruski car Aleksandar Treći, za svoju ženu Mariju Fjodorovnu, to su bila vaskršnja jaja, danas poznata kao Fabergeova jaja.

Umro je 24. septembra 1920. godine u Lozani u Švicarskoj.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: