Vodeća korporacija
6

Google povodom 19. rođendana korisnike iznenadio nekadašnjim zaraznim igricama

Klix.ba
Ilustracija
Ilustracija
Jedna od vodećih svjetskih informatičkih korporacija Google danas proslavlja 19 godina postojanja, a povodom rođendana pripremili su spiner iznenađenja koja će podsjetiti njegove korisnike ne nekadašnje zarazne igrice.

Naime, ukoliko danas kliknete na Googleov spiner, on će vam ponuditi nekoliko zabavnih igrica i kvizova. Mnoge će vjerovatno najviše obradovati igrica sa zmijom koju možete zaigrati jednostavnim pretraživanjem "igrica zmija" ("snake game"). Pored ove igrice, na Googleovom spineru iznenađenja možete zaigrati i nekada popularne igrice Pac Man ili Solitaire, razne kvizove ili uživati u drugim Googleovim opcijama.

Google je i prethodnih godina pripremao razna iznenađenja za korisnike povodom rođendana i drugih dešavanja. Tako smo dosad imali priliku slaviti Beethovenov rođendan uz muzičku slagalicu, zaigrati zanimljiv ekološki kviz povodom Dana planete Zemlje ili biti dio avanture Magic Cat Academy povodom Noći vještica.

Podsjećamo, Larry Page i Sergey Brin su osnovali Google dok su bili na doktorskom studiju na Univerzitetu Stanford. Prije svega, kompanija je osnovana kao privatno preduzeće 4. septembra 1998. godine, a kao početak djelovanja Googlea računa se 27. septembar.

Pageova i Brinova misija od početka je bila da organiziraju svjetske informacije i naprave ih univerzalno dostupnim i korisnim. Njihov neslužbeni slogan bio je "Ne budi zao" ( "Don't be evil").

Procjenjuje se da ova korporacija od 2007. godine pokreće više od milion servera u bazama podataka u svijetu i upravlja sa više od milijardu zahtjeva za pretragu. Google.com je 2013. proglašen najposjećenijom internetskom stranicom na svijetu.

Ime Google potječe od matematičkog izraza "googol" koji predstavlja broj 1 sa 100 nula. Prema podacima iz 2009. godine, ova kompanija zapošljava blizu 20 hiljada ljudi. Sjedište korporacije je u gradu Mountain View, u američkoj državi Californiji.