Olakšanje za korisnike
0

Google pokrenuo virtuelnu tastaturu i na bosanskom

Sarajevo-x.com
Internetski gigant Google pokrenuo je virtuelnu tastaturu i to na 35 svjetskih jezika, među kojima je i bosanski, što omogućava precizno unošenje određenih znakova i traženje pojmova.

Virtuelna tastatura će biti od velike koristi osobama koje koriste klasičnu tastaturu, ali nemaju posebne znakove koji su itekako potrebni za jezik kojim se služe.

Manish Bhargava, direktor Odjela za proizvode pri kompaniji Google, na svom blogu je istakao kako se virtuelna tastatura već nalazi na stranici Google pored polja za unos traženog pojma, a tastatura se može postaviti na bilo koje mjesto na ekranu.

"Virtuelna tastatura na 35 jezika je samo korak dalje", napisao je Bhargava na blogu, prenose strani mediji.

Kod svih korisnika Googlea, pored polja za unos traženog pojma, nalazi se mali znak za tastaturu koji se otvara klikom.

"Naša korisnička istraživanja su pokazala da se ljudi osjećaju ugodnije ukoliko upit formulišu na svom jeziku, međutim mnogi su imali poteškoća u tome zbog neodgovarajuće tastature. Zbog toga su morali određene znakove kopirati s nekih stranica i unositi u polje za pretragu. No zahvaljujući virtuelnoj tastaturi sada je to moguće automatski napisati", objasnio je Bharagva.

Korisnici tastaturu koriste tako što mišem kliknu na određene znakove, dok virtuelna tastatura odgovara i na tipkanje na "normalnoj" tastaturi.

Inače, virtuelna tastatura je dostupna na bosanskom jeziku, zatim hrvatskom, srpskom, arapskom, grčkom, švedskom, turskom, češkom, finskom, poljskom, slovačkom, bugarskom, mađarskom, češkom, ukrajinskom jeziku, te brojnim drugim.