Zvanična potvrda
3

Google ove godine neće predstaviti svoj smartwatch

Klix.ba
Kompanija Google je zvanično potvrdila da ne namjerava predstaviti svoj vlastiti smartwatch ove godine.

Prethodno su kružile glasine o tome da će Google predstaviti svoj takozvani Pixel Watch, a mnogi su očekivali da će to učiniti na istom događaju kada predstavi i nove pametne telefone Pixel 3 i Pixel 3 XL, a koji je zakazan za 9. oktobar.

Ukoliko ste se tome nadali iz nekog razloga, zvanične informacije će vas razočarati jer Google definitivno neće ove godine predstaviti svoj pametni sat.

Googleov direktor odjela zaduženog za Wear OS, Miles Barr, izjavio je da kompanija nema takve planove.

"Nismo još u fazi razmišljanja o univerzalnom smartwatchu. Trenutno smo fokusirani na naše partnere", izjavio je Barr, a potom je i kompanija saopćila da zasad nema ništa od smartwatcha.

U maju je poznati tipster s Twittera Evan Blass objavio da će Google predstaviti smartwatch. Njegove informacije su obično tačne i precizne, tako da je moguće da je kompanija zaista planirala predstaviti sat, ali da je u međuvremenu došlo do odgode ili otkazivanja uređaja.

Umjesto toga će se Google više fokusirati na satove koje proizvode partneri kao što je Fossil Group.

Na Sajmu IFA je ove sedmice predstavljeno nekoliko satova, a svoje uređaje su pokazale kompanije Skagen, Casio i Diesel. Svi satovi koriste stariji Qualcommov procesor.

Nade u Googleov sat davali su potezi kompanije kao što su novi Wear OS i Google Fit platforma, a očekuje se i da će Qualcomm 10. septembra predstaviti novi procesor koji bi omogućio Wear OS-u da se istakne u odnosu na ostale.

Jedno je sigurno, Pixel Watch nećemo vidjeti ove godine, ali će možda Qualcommova najava dovesti do boljih satova s Wear OS-om u bliskoj budućnosti.