Istražuju uposlenike
26

Google otpustio radnika koji je novinarima odavao podatke iz kompanije

Dž. L.
Foto: AFP
Foto: AFP
Google je otpustio jednog zaposlenika, a mogao bi još dvojicu zbog kršenja pravila kompanije, navodi se u izvještaju Bloomberga kojeg je glasnogovornik Googlea potvrdio Business Insideru.

Nakon provedene istrage, Google je otpustio jednog radnika jer je novinarima davao imena i lične podatke o drugim radnicima.

Drugi zaposlenik poslan je na otpust dok se i dalje provodi istraga o tome da li je nepropisno pristupio širokom rasponu dokumenata koji nisu povezani s njegovim poslom, čak i nakon što je dobio upozorenja da to ne čini.

Glasnogovornik Googlea potvrdio je i da je treći zaposlenik na otpustu dok kompanija istražuje kako su on i njegove kolege pratili pojedinačne kalendare zaposlenih u timovima za komunikacije, ljudske resurse i platforme zajednice. Iz Googla dodaju da se njegovi radnici u ovim timovima osjećaju nesigurno.

Prema Bloombergu, jedan od zaposlenika na dopustu pokušao je pristupiti dokumentima putem proširenja u preglednika Chrome, a za koje su se zaposleni plašili da ga koristi za špijuniranje. Google je negirao da je taj alat dizajniran za praćenje zaposlenika.

Tehno kompanija navodno je već dugo sumnjala u malverzacije unutar kompanije. Još nije jasno da li Google ima dokaze o tome u koje su medijske sadržaje umiješani njegovi radnici, a istraga o ovom slučaju još traje.

Googleovi zaposlenici dugo su imali širok pristup poslu i podacima u cijeloj kompaniji, ali u posljednje vrijeme kompanija je isključila pristup nekim projektima. Ova promjena nije iznenađujuća s obzirom da je curenje informacija iz kompanije dovelo do velikih otkrića, uključujući Googleov rad s Pentagonom i planove za cenzurisani kineski pretraživač.

Uprkos promociji kulture transparentnosti, kompanija je uvijek upozoravala zaposlenike na propuste, pa je čak razvila i namjensku e-mail adresu za zaposlenike kako bi prijavili sumnje u curenje informacija.

U jednom e-mailu Googleovo osiguranje upozorilo je zaposlene: "Imajte na umu, bilo da je zlonamjerno ili nenamjerno, curenje informacija štete našoj kulturi".

Podsjećamo, Google je do sada otpuštao brojne radnike zbog seksualnog uznemiravanja, odavanja informacija, pa čak i jednog radnika koji je pisao da žene nisu sposobne raditi u tehnološkoj industriji.