Google ostvario uspjeh u razvijanju kvantnog računara

Google ostvario uspjeh u razvijanju kvantnog računara
2
S
SRNA
24.10.2019. u 11:32
10
komentara
2

dijeljenja
Google ostvario uspjeh u razvijanju kvantnog računara Ilustracija: Shutterstock
Američki softverski gigant Google saopćio je da su njegovi istraživači ostvarili uspjeh u kompjuterskom istraživanju upotrebom kvantnog računara za rješavanje komplikovanog problema, za šta bi današnjem najsnažnijem superkompjuteru trebalo više hiljada godina.
Istraživači Googlea izrazili su očekivanje da će kvantni računari u narednim godinama donijeti napredak u sektorima poput vještačke inteligencije, nauci o materijalima i hemiji.

Google pokušava da prestigne konkurentne kompanije poput IBM-a i Microsofta da komercijalizuje tehnologiju i da je proda u sklopu svog poslovanja sa cloudima.

"Nadamo se da će ljudi početi da koriste ovu tehnologiju i da će tražiti stabilnost i interfejs clouda", rekao je šef odjeljenja Googlea zaduženog za kvantnu tehnologiju John Martinis.

IBM navodi da superkompjuter sa drugačijom postavkom može da riješi isti problem za manje od tri dana, a proizvođač čipova Intel smatra da je praktična upotreba kvantne tehnologije godinama daleko.

Google je stao u odbranu svog stava ali ne osporava stavove svojih konkurenata.

Proizvedeno je samo nekoliko čipova sa 54 kvibita koji je daleko snažniji od standardnog 64-bitnog čipa u brojnim današnjim računarima. Međutim, da bi ova tehnologija bila korisna običnim korisnicima, potrebno je proizvesti čipove sa više hiljada kvibitova.

Martinis ističe da Google vidi smjer ka proizvodnji računara sa 1.000 kvibitova i izrazio je uvjerenje da imaju pouzdan proces za proizvodnju novog čipa pod nazivom "sikamor".
Prijavi grešku


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...