Udružio se s Facebookom?
14

Google optužen za nezakonitosti kojima drži monopol nad internet oglašavanjem

Dž. L.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Deset američkih država, na čelu s Teksasom, optužilo je Google za poduzimanje nezakonitih koraka u praksi oglašavanja, a kako bi sačuvao monopol nad ovim tržištem na internetu.

Navodni potezi Googlea, prema tužbi država, uključuju sklapanje sporazuma s Facebookom radi manipulacije aukcijama na mreži, izvijestili su iz Teksasa.

Ovo je najnovija pravna tužba s kojom se suočava tehnološki gigant koji je inače pod pritiskom regulatornih tijela širom svijeta.

Ipak, Google je odbacio tvrdnje rekavši da će se "snažno" braniti na sudu.

"Uložili smo u najsavremenije usluge oglasne tehnologije koje pomažu preduzećima i donose korist potrošačima. Cijene digitalnih oglasa pale su u posljednjem desetljeću. Padaju i naknade za oglasnu tehnologiju. Googleove naknade za oglasnu tehnologiju niže su od industrijskog prosjeka", rekao je glasnogovornik kompanije u odgovoru na tužbu.

S druge strane, Facebook je odbio komentarisati bilo šta.

Tužba američkih država ima za cilj umanjiti Googleovu kontrolu tržišta internetskog oglašavanja jer, kako kažu podnosioci tužbe, ovo tržište je zacementirano 2008. godine kupovinom DoubleClicka, glavnog softvera koji izdavači koriste za prodaju internetskog oglašavanja. Inače, Googleova prodaja oglašavanja čini više od 80 posto prihoda kompanije.

Deset država koje tuže Google su Texas, Arkansas, Indiana, Kentucky, Missouri, Mississippi, Južna Dakota, Sjeverna Dakota, Utah i Idaho, a sve ih predstavljaju republikanski tužitelji.