Lens Assistant
6

Google na svojim Pixel telefonima omogućio aplikaciju za prepoznavanje poznatih ljudi

Klix.ba
Aplikacija Google Lens Assistant nalazi se na Google-ovim Pixel pametnim telefonima i od sada ima mogućnost prepoznavanja i opisivanja fotografija poznatih osoba kao što su glumci, političari i drugi.

Nije još jasno kada je ova funkcija dodana na Google Lens Assistant, međutim, ona je identifikovana tokom Lens testiranja predvođenim VentureBeat-om ove sedmice.

Google nije odgovorio na dodatna pitanja o svim vrstama ljudi koje Lens može prepoznati. Ovaj servis napravljen za računare prvi put je postao dostupan za Pixel pametne telefone u novembru prošle godine.

Google Lens Assistant na ovim telefonima predstavlja najnapredniju verziju Google vizuelnog alata za pretraživanje.

Prije dvije sedmice, Google je objavio svoje planove koji se odnose na uvrštavanje aplikacije Lens za Google photos na Android i iOS sisteme kao i uvođenje opcije Assistant za Android koji se nalaze na strani Pixela.

Prošlog utorka Google Lens je uvršten u Android uređaje, dok u iOS još nije. Osim toga, još se čeka na uvođenje opcije Assistant za Android sistem.

Kada je riječ o aplikacijama za fotografije Lens pruža preuzimanje podataka sa vizit-karata i ugrađivanje u nove kontakte, te prepoznaje i umjetnička djela, lokacije, tekstove na billboardima, biljke i životinje.

Naprimjer, ukoliko ponudite sliku poznatog komičara Dave Chappellea i skenirate je sa aplikacijom Lens u aplikaciji Google photos, pojavit će se obavijest da Lens nije prepoznao osobu.

Međutim, ukoliko se to isto učini sa Lens Google Assistent aplikacijom na telefonu Pixel 2 će se pojaviti ponuđeni rezultati povezani sa filmovima komičara Chapellea.

Iskustvo korištenja Lens aplikacije u programima za fotografije je drugačija od one koja se koristi u Pixel Assistant-u iz razloga što Google photos skenira fotografije koje su već uslikane, dok Lens Assistant funkcioniše i na tek "uhvaćenim" fotografijama. Također, Lens Assistant može pamtiti vizuelna pretraživanja i prevođenje teksta.