Prioritet su punjači
65

Google Maps više neće prikazivati benzinske pumpe vlasnicima električnih vozila

D. B.
Google Maps je ove sedmice uveo promjenu prema kojoj su benzinske pumpe degradirane na listi zanimljivih kategorija u slučaju vlasnika električnih vozila koji koriste Android Auto sistem. Kompanija Google je potvrdila da je došlo do promjena te je objasnila ovaj potez.

"Kako bismo pomogli ljudima da dobiju najrelevantnije informacije, prošle godine smo omogućili vozačima električnih vozila da na Google Mapsu, kada koriste Android Auto sistem, vide prečice do stanica za punjenje umjesto do benzinskih pumpi", rekla je Pearl Xu, glasnogovornica Googlea za The Verge.

Xu je izdvojila listu svih mogućnosti Google Mapsa vezanih za električna vozila.

Dostupnost punjača u realnog vremenu - potrebno je tražilicu Google Mapsa unijeti "ev charging stations", nakon čega će se prikazati informacije o dostupnosti punjača na obližnjim stanicama u realnom vremenu, tako da će vozač izbjeći čekanje u redu.

Filteri za brzinu punjenja - pomoći će vozačima da lako pronađu stanice s veoma brzim punjačima, odnosno snage 150 kW ili više. U slučaju mnogih električnih automobila ovi punjači će omogućiti vozačima da napune baterije i nastave putovanje za manje od 40 minuta. Također, mogu se koristiti i brzi punjači snage 50 kW ili više.

Filteri tipa utikača - također se mogu izabrati kako bi vozač mogao vidjeti samo stanice s utikačima koji su kompatibilni s njegovim automobilom.

Dodavanje stanica za punjenje tokom putovanja - je korisno jer druža putovanja zahtijevaju zaustavljanja zbog punjenja. Google Maps će predložiti najbolje lokacija za zaustavljanje uzimajući u obzir faktore poput trenutnog saobraćaja, nivoa baterije i očekivane potrošnje energije.

Stanice za punjenje u rezultatima pretrage - pokazat će se i rezultati koji prikazuju supermarkete opremljene punjačima. Ako je vozač krenuo po kupovinu namirnica, moći će izabrati prodavnicu koja ima punjač tako da može puniti električni automobil dok obavlja nabavku.

Iako su vozači električnih automobila imali mogućnost da "sakriju" prikazivanje benzinskih stanica u korist stanica za punjenje od prošle godine, Google sada čini da stvari budu očiglednije. Danas se je na cestama mnogo više električnih vozila, uključujući i ona s Googleovim softverom kao što su Polestar 2, Volvo XC40 Recharge, Cadillac Lyriq, a stiže i Acura ZDX.

Međutim, većina električnih vozila ne koristi integrisani Googleov softver, a iako proizvođači nude Android Auto i CarPlay podršku, mnogi vozači se oslanjaju na sistem projekcije sadržaja s telefona na ekran automobila.