|

Google koristi vještačku inteligenciju za dijagnosticiranje raka dojke

Google koristi vještačku inteligenciju za dijagnosticiranje raka dojke
3
Klix.ba
5.3.2017. u 10:59
4
komentara
3

dijeljenja
Google koristi vještačku inteligenciju za dijagnosticiranje raka dojke
Google je u petak objavio da je postigao značajne rezultate u korištenju vještačke inteligencije za dijagnosticiranje karcinoma dojke. Ovi rezultati su podsjetnik na nagli napredak umjetni inteligencije i potencijal za poboljšanje zdravlja na globalnom nivou.
Google je koristio vještačku inteligenciju pod nazivom "duboko učenje" kako bi analizirao hiljade slajdova stanica raka koje je kompaniji ustupio jedan holandski univerzitet. "Duboko učenje" se odnosi na sposobnost kompjutera da prepoznaju uzorke u velikim skupovima podataka, što je vrlo korisno za vizuelne zadatke, kao što je posmatranje biopsije raka dojke.

Kompanija se nada da će na ovaj način pomoći ljekarima u liječenju pacijenata, ali ističu da tehnologija nije namijenjena niti sposobna da zamijeni ljekare.

"Ovo je samo mali dio softvera koji pomaže u jednom dijelu vrlo složenog niza zadataka. Nadamo se da će biti sve više ovakvih alata koji će pomoći doktorima koji sve vrijeme moraju prolaziti kroz ogromne količine podataka", kazala je Lily Peng, voditeljica projekta.

Peng je objasnila da je Googleov sistem vještačke inteligencije vrlo osjetljiv na potencijalni karcinom i može označiti ono što će čovjeku promaknuti. Međutim, ponekad može pogrešno označiti karcinom.

Googleov projekt je za sada u fazi istraživanja, a Jeroen van der Laak, voditelj odjela patologije Radboud univerzitetskog kliničkog centra koji je Googleu ustupio podatke, smatra da će prvi algoritmi za rak biti dostupni u roku od nekoliko godina, te da će rutinska upotreba početi za pet godina.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...