Internet pretraživač Goojje
0

Google dobio "sestru" u Kini

Sarajevo-x.com
Novi pretraživač i socijalna mreža nazvan "Goojje" lansiran je u Kini. Ovaj web site uveliko podsjeća na svjetski priznati brend Google, a njegovi kreatori su ga očito imali za uzor kad su smišljali ime, jer posljednjih nekoliko riječi 'jje' je slično mandarinskoj riječi "jiejie" što znači "starija sestra". Razlika je, međutim, evidentna jer Goojje ima ugrađen filter usklađen sa kineskim zakonima o cenzuri.

Google se nedavno žalio upravo na te zakone, koji se upravo ovim novim web siteom ostavljaju i cementiraju u Kini.

Google je 12.januara ove godine objavio da su hakeri pokušali da se ubace u kodove njegovog softvera te u e-mail adrese kineskih aktivista za ljudska prava, što je izvedeno kroz visokosofisticirane napade.

Kalifornijska firma koja je u Kini počela sa radom 2006.godine, najavila je da će ostati u toj zemlji jedino ako Vlada relaksira cenzuru.

Prema izvještaju agencije Reuters, Goojje na svojim stranicama ima postavljenu poruku u kojoj se kaže: "Sestra je bilo vrlo sretna kada je brat odustao od odlaska i ostao sa sestrom".

Dok riječ "Goojje" zvuči kao mandarinska riječ "sestra", riječ "Google", također na mandarinskom, podsjeća na riječ "gege" što znači "veliki brat".

Google je odbio komentirati ove navode.