|

"Google" digitalizuje Irački nacionalni muzej

"Google" digitalizuje Irački nacionalni muzej
0
S
SRNA
24.11.2009. u 16:40
0
komentara
0

dijeljenja
"Google"  digitalizuje Irački nacionalni muzej
Američki internetski gigant "Google" uskoro će digitalizovati predmete i dokumente u Iračkom nacionalnom muzeju, izjavio je danas direktor ove kompanije Erik Šmit tokom posjete Bagdadu.
Šmit je rekao novinarima da će oko 14 000 digitalnih fotografija snimljenih u muzeju biti svima dostupno putem interneta od početka sljedeće godine.

"Misija `Googla` širom svijeta jeste da informacije budu dostupne svima. U arapskom svijetu postoji ogromna količina informacija koje niti su shvaćene, niti dostupne svima drugima", rekao je Šmit novinarima na kraju trodnevnog boravka u Iraku.

Projektom je obuhvaćena digitalizacija i elektronska katalogizacija muzejskih predmeta, a troškove će podijeliti "Google" i američki State Department.

Na pitanje da li "Google" planira još neke projekte u Bagdadu, Šmit je odgovorio: "Počeli smo sa ovim, siguran sam da ćemo dodati još mnoge."

Pristup internetu u Iraku je veoma ograničen. Velika većina korisnika svjetske mreže koristi satelitske antene, koje su veoma skupe.

Očekuje se da će korištenje interneta u ovoj zemlji značajno pojeftiniti u narednim godinama, kada u Iraku bude postavljen optički kabl.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.