Tehnologija
4

Google Chrome ekstenzija Tone prenosi informacije između uređaja zvukom

Klix.ba
Prikladno nazvana Tone, nova Google Chrome ekstenzija može prenositi linkove iz internet preglednika na jednom računaru na internet preglednik drugih računara kao zvuk.

Tone je nešto poput Appleovog AirDropa u konceptu - ideja je da uređaji mogu razmjenjivati informacije lako i brzo u neposrednoj blizini ako oba uređaja imaju instaliranu ovu ekstenziju na Chromeu.

Googleov istraživač interakcija Alex Kauffmann i softver inžinjer Boris Smus su govorili o stvaranju Tonea.

Tone je izrastao iz činjenice da su digitalne komunikacijske metode poput e-maila i chata mnogo lakše, jeftinije i brže za dijeljenje stvari s ljudima širom svijeta, ali komplikovanije za dijeljenje stvari s ljudima koji su pored vas. Toneu je cilj učiniti dijeljenje digitalnih informacija s ljudima oko vas tako jednostavnim kao što je i razgovarati s njima.

Tone je jednostavan za razumjeti, ponaša se poput ljudskog glasa - ne prolazi kroz zidove kao radijski talasi i ne zahtijeva uparivanje uređaja... Međutim, pošto su mnogi laptop mikrofoni i gotovo svi sistemi za videokonferencije optimizirani za glas, pouzdanost se znatno poboljšava kada se uključi minimalni DTMF-based zvučni codec. Kombinacija je pouzdana za kratke udaljenosti u većini sredina, čak i pri niskim tonovima, a radi i preko Hangoutsa.

Ekstenziju možete preuzeti na ovom linku: https://chrome.google.com/webstore/detail/google-tone/nnckehldicaciogcbchegobnafnjkcne