U sklopu nagodbe na sudu
45

Google će uništiti podatke prikupljene tokom korištenja interneta u Incognito modu

D. B.
Kompanija Google je pristala izbrisati veliku količinu podataka koji se odnose na historiju pretraživanja interneta miliona korisnika, a to je dio nagodbe grupne tužbe koja je pokrenuta još 2020. godine.

Detalji s federalnog suda u San Franciscu otkrivaju da je Google pristao uništiti podatke za koje se u tužbi navodi da su nezakonito prikupljeni dok su korisnici browsera Chrome koristili Incognito mod.

Cijela grupna tužba se odnosila upravo na to, a navodila je da je Google obmanuo korisnike Chromea o tome kako pretraživač prati njihovu aktivnost u anonimnom načinu rada. Također, navodi se da kompanija nije pravilno obavijestila korisnike o vrstampa podataka koji se prikupljaju, a koji uključuju detalje o posjećenim internet stranicama u Incognito modu.

Google je obećao da će pojasniti sve o podacima koje prikuplja u Incognito modu te da će korisnicima ponuditi opciju da onemoguće cookiese treće strane u ovom modu. Kompanija je navela da već radi na implementaciji ovih promjena te da će blokiranje cookiesa trećih strana učiniti default postavkom u Incognito modu u periodu od najmanje pet narednih godina.

Ova nagodba, kojom je spriječeno suđenje ne uključuje naknadu štete za pojedinačne korisnike, ali omogućava pojedincima da podnose zahtjeve. Na sudu u Kaliforniji je podneseno već 50 zahtjeva, ali će ih biti više.

Glasnogovornik Googlea Jose Castaneda je rekao da predmetni podaci nikad nisu bili povezani s pojedincem niti su korišteni za bilo kakav oblik personalizacije usluga, ali je dodao da će kompanija izbrisati sve što se smatra "starim tehničkim podacima".

Međutim, u cijelom procesu je otkrivena interna komunikacija između Googleovih zvaničnika daje zanimljivu sliku. Direktorica Googleovog marketinga Lorraine Twohill je upozorila izvršnog direktora Sundara Pichaija još 2019. godine da se Incognito mod ne bi trebao nazivati "privatnim" jer postoji rizik od "pogoršanja poznatih zabluda".

Preliminarna nagodba je postignuta krajem decembra, a sporazum još uvijek zahtijeva konačno odobrenje sutkinje Yvonne Gonzales Rogers.