Žalba zbog isticanja favela
0

Google će izmijeniti mape Rio de Janeira

Sarajevo-x.com
Kompanija Google je pristala izmjeniti svoju mapu Rio de Janeira nakon što su se brazilske vlasti požalile da se previše pažnje pridavalo favelama, piše BBC.

Favele su dom nekoliko desetina hiljada ljudi i predstavljaju zaštitni znak Rio de Janeira. Novine Globo pišu da na mapi nema bogatijih naselja i turističkih mjesta, što ostavlja strancima loš utisak o gradu.

Kada se pogleda u velikom formatu, na karti Rija je istaknuto oko 600 favela među kojima su i one relativno nepoznate.

Naselje srednje klase, Cosme Velho, gdje turisti žičarom idu do poznatog kipa Isusa Krista, nije označeno na mapi, dok mala Favela da Villa Imaculate Conceicao jeste. Sugar Loaf planina također nije označena.

U novinama Globo se navodi da Googleova mapa "daje lažnu sliku da su urbani djelovi u sjeni favela".

"Mape su pretvorile Rio u favele. Svako ko ne poznaje grad bi bio prestrašen", rekao je jedan stanovnik.

Antonio Pedro Figueira de Mello, specijalni sekretar turizma, rekao je da su Googleove mape apsurdne, te da je ova kompanija 2009. godine odbila zahtjev za njihovu izmjenu.

U ponedjeljak je Googleov glasnogovornik izjavio da kompanija nikada nije imala namjeru "osramotiti" Rio, te da je osoba koja je izrađivala mape rođena u ovom gradu.

Mape će postepeno biti promjenjene tako da će se promijeniti veličina teksta i označiti distrikte. Favele će i dalje biti označene, ali samo kada korisnik poveća mapu.

Ovo nije prvi put da Google "upada" u nevolju zbog istog razloga.

Početkom ove godine je njemački grad Endem uložio žalbu da je njegova luka pridodana Holandiji.

U novembru 2010. godine, zvaničnici Kostarike su rekli da je Google uzrokovao svađu oko granice sa susjednom Nikaragvom, nakon što je mapa kostarikanske regije ucrtana na teritoriju Nikaragve. Kompanija Google je uputila izvinjenje i izmijenila mape.