Virtualni pomoćnik
0

Google Assistant odsad možete povezati s drugim kućnim uređajima

Klix.ba
Ilustracija
Ilustracija
Google Assistant odsad će biti od velike koristi i u domaćinstvima jer je virtualni asistent razvio mogućnost povezivanja s drugim kućanskim uređajima.

Sve što trebate reći vašem asistentu jeste "OK Google" i on će se automatski povezati s vašim mobitelom, televizorom ili drugim pametnim elektronskim uređajima u kući. Asistent je zatim spreman za vašu naredbu. Ukoliko vam ne bude mogao pomoći u određenom trenutku, on će vam ponuditi alternativna rješenja.

Naprimjer, ukoliko izgovorite "OK Google, treba mi vodoinstalater", on će vam sigurno postaviti dodatna pitanja o vrsti servisa koji vam je potreban. Kada mu odgovorite, on će vam ponuditi da pozovete najbliži servis za popravke ili će nastaviti istraživati druge opcije iz vašeg okruženja.

Googleov pomoćnik nedavno je dobio i opciju prepoznavanja pjesama, što je bio jedan od njegovih propusta prošle godine. Ukoliko želite da Google Assistant prepozna neku pjesmu iz vašeg okruženja, jednostavno ga pitajte "koja je to pjesma" i on će vam nakon slušanja ponuditi malu info karticu koja sadrži tekst, umjetnika, album, vrijeme objavljivanja albuma i žanr pjesme.

Podsjećamo, drugi glasovni asistenti poput Amazonove Alexe ili Microsoftove Cortane već odavno mogu kreirati svakodnevne scenarije i rutine povezujući se s drugim uređajima u kući. Kada im poželite dobro jutro, one će vam upaliti svjetla, podići roletne, reći kakvo je vrijeme i upaliti kuhalo. Google Assistant trebao bi uskoro biti spreman za obavljanje više zadataka odjednom.