|

Gates: Roboti koji zamjenjuju ljude bi trebali plaćati porez

Gates: Roboti koji zamjenjuju ljude bi trebali plaćati porez
60
Klix.ba
28.2.2017. u 17:19
94
komentara
60

dijeljenja
Gates: Roboti koji zamjenjuju ljude bi trebali plaćati porez Bill Gates (Foto: EPA)
Osnivač Microsofta i jedan od lidera razvoja tehnologije ovih dana posvetio se razmišljanju o robotskoj evoluciji, pri čemu je došao do zaključka kako je došlo pravo vrijeme da se uvede porez na robotiku.
Prema mišljenju ovog najbogatijeg čovjeka na svijetu, kako prenose strani mediji, svaki robot koji zamijeni čovjeka u nekom poslu, trebao bi plaćati porez. To znači da bi poslodavci trebali plaćati porez prilikom automatizacije svog poslovnog procesa.

Uvođenje robotike izazvat će veliku nezaposlenost, što bi čovječanstvo moglo odvesti u veliku krizu. Gates spas iz te situacije vidi u porezu kojim bi se usporio razvoj automatizacije, odnosno omogućilo bi se čovječanstvu da se bolje pripremi na novonastalu situaciju.

Prikupljenim porezom, kako pojašnjava Gates, otvarala bi se nova radna mjesta u kojima bi ljudi vodili glavnu riječ. To se odnosi na poslove koji iziskuju osjećajnost i ljudski kontakt, gdje robotika vjerojatno neće igrati ključnu ulogu.

"Tako bi, na primjer, novac mogao biti usmjeren u školski sektor kako bismo dobili stručnije kadrove, dio bi mogao ići u bolju brigu o starijima ili osobama s problemima...", kazao je Gates.

Posljednjih godina Gates se često bavi savjetovanjem i pomaganju čovječanstva kada su u pitanju neki od gorućih problema. Kako kaže, "jasno je kako nas velike promjene očekuju u budućnosti, a ono što najmanje želimo jest da ih dočekamo nespremni".

Prijavi grešku


Komentari (94)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...