Cijena 2.100 dolara
9

Futuristička kompanija Youbionc razvila rukavicu koja na ljudsku ruku dodaje dvije šake

SRNA
Futuristička kompanija Youbionic razvila je uz pomoć 3D štampača rukavicu koja dodaje dvije šake na ljudsku ruku, prenio je tehnološki internet magazin Gizmodo.

Svrha vještačkih udova je obično zamjena za izgubljene udove. Međutim, pojedini projekti nisu posvećeni razvijanju proteza, već povećanju mogućnosti zdrave osobe korištenjem sličnih uređaja.

Autor teksta navodi da vještački udovi nude niz mogućnosti, kao što je "brže pisanje na tastaturi, postavljanje nevjerovatnih rekorda u igricama ili nošenje dodatnih piva u sve četiri ruke".

Robotske ruke su trenutno ograničene na osnovne položaje "otvorene i zatvorene" šake, čiji se pokreti kontrolišu prstima osobe koja ih nosi.

Materijal koji je korišten prilikom štampanja je plastika, koja je dosta lakša od metala, ali nije toliko trajna kao ljudska kost i meso.

Cijena jedne rukavice s dvije šake je oko 2.100 američkih dolara.

Ovo nije prvi put da se razvijaju mehanički udovi. Američki inženjeri su prošle godine kreirali robotsku "treću ruku" za bubnjare, koja se može postaviti na rame osobe koja svira bubnjeve i njome svirati u ritmu pomjeranja ramena.

Japanci su nedavno razvili sistem sa dvije dodatne ruke, čije se pomjeranje kontroliše pomjeranjem stopala.