Tehnologija
6

FindMyStuff: Aplikacija koja pronalazi izgubljene stvari

Klix.ba
Za sve koji su prošli kroz trenutke panike dok su bezuspješno tražili izgubljene ključeve ili novčanik, stižu dobre vijesti. Naučnici su razvili sistem za smartphone koji pronalazi izgubljene predmete.

Osmišljene su elektronske oznake, veličine poštanskih markica, koje se zalijepe na predmete koji se najčešće gube. Na namještaj se postave minijaturni predajnici koji, u slučaju nestanka predmeta, sistemu FindMyStuff šalju informacije o lokaciji predmeta. Sistem se aktivira unošenjem naziva predmeta u aplikaciju za smartphone. Dovoljno je samo nekoliko sekundi da predajnik, putem wi-fija, pošalje tačnu lokaciju predmeta. Njemački naučnici, koji su razvili čitav sistem, kažu kako bi u prodaji čitava usluga koštala oko 50 eura.

Florian Schaub, istraživač asistent na Univerzitetu Ulm, navodi kako proizvođači telefona mogu bez ikakvih problema integrirati ovu tehnologiju, a minijaturne antene se bez problema mogu postaviti u namještaj.

Također, čitav sistem opremljen je snažnom zaštitom korisnika, kako bi samo oni mogli pronaći svoje stvari i kako bi se izbjegla zloupotreba.

Ljudi sedmično gube do devet predmeta u prosjeku, a svakodnevno gube 15 minuta vremena tražeći ih, pokazali su rezultati ankete osiguravajuće kompanije Esure.