Tehnologija
1

Facebooku zbog netačnih informacija o kupovini WhatsAppa prijeti kazna od 179 miliona dolara

Klix.ba
Evropska komisija je optužila društvenu mrežu Facebook da je ustupila pogrešne i obmanjujuće podatke prije kupovine WhatsAppa 2014. godine za 19 milijardi dolara.

Evropska komisija je tražila informacije kako bi se utvrdilo da li se radi o antikonkurentnom biznisu. Ako Facebook ne pronađe pristojan izgovor za obmanjivanje Evropske komisije prije 31. januara 2017. godine, mogao bi biti novčano kažnjen do 179 miliona dolara.

Žalba Evropske komisije se odnosi na prirodu dogovora o dijeljenju podataka između Facebooka i WhatsAppa. Godine 2014. je Facebook obavijestio Evropsku komisiju da će biti nemoguće automatski povezati podatke između dva naloga pomenutih servisa, no, u augustu ove godine je društvena mreža uvela novo pravilo koje to podrazumijeva. Korisnički podaci WhatsAppa, uključujući i telefonske brojeve, dijele se sa Facebookom kako bi se mapirale društvene konekcije i dostavile relevantnije reklame na oba servisa.

Evropska komisija ne vjeruje da je dijeljenje ovih podataka antikonkurentno, jer postoji mnogo drugih kompanija koje nude slične usluge. No, to nije izgovor za ustupanje netačnih, odnosno nepreciznih podataka.

"Kompanije su obavezne da Evropskoj komisiji ustupe tačne informacije tokom istrage. U ovom slučaju preliminarni stav Komisije je da je Facebook ustupio netačne ili obmanjujuće informacije tokom istrage o kupovini WhatsAppa", izjavila je komisarka Margrethe Vestager.

Facebook ima rok do 31. januara da odgovori na optužbe, a ako ne bude dao adekvatne razloge za svoje postupke, suočit će se s novčanom kaznom koja može iznositi do 179 miliona dolara.

Facebook je izdao saopćenje.

"Konstantno smo davali tačne informacije o našim tehničkim mogućnostima i planovima, uključući kupovinu WhatsAppa i dobrovoljne brifinge prije promjene pravila WhatsAppa ove godine. Zadovoljni smo što Evropska komisija stoji iza svoje odluke te ćemo nastaviti sarađivati i dijeliti informacije sa zvaničnicima kako bi riješili svoja pitanja", saopćeno je iz Facebooka.