Tehnologija
1

Facebookov internet dron Aquila pod istragom zbog problema pri slijetanju

Klix.ba
Društvena mreža Facebook nastavlja dominirati u svakodnevnom životu, a novi cilj kompanije je osigurati pristup internetu u svim dijelovima svijeta. Prvi korak ka tome je let drona Aquila, no, američke vlasti su pokrenule istragu.

Prema pisanju Bloomberga, Američki nacionalni odbor za sigurnost transporta (NTSB) je pokrenuo istragu nakon što je ustanovljeno da je dron doživio probleme dok se pripremao za slijetanje.

Ovaj incident je okarakterisan kao "nesreća" te je uzrokovao "značajnu štetu".

Također, ovaj izvještaj se kosi s izjavom direktora Facebooka Marka Zuckerberga, koji je mjesec dana nakon leta izjavio da je bio "uspješan". Međutim, Zuckerberg je također spomenuo problem.

"Još uvijek analiziramo rezultate produženog testa, uključujući i problem koji smo doživjeli prije slijetanja. Nadamo se da ćemo u budućnosti moći dati više detalja. Dosad smo skupili mnogo podataka o našim modelima i strukturi letjelice, a nakon dvije godine razvoja, bilo je emotivno vidjeti polijetanje Aquile. No, mi imamo još mnogo posla", rekao je Zuckerberg.

NTSB još uvijek nije objavio detalje istrage, no, bez obzira na sve, nerealno je očekivati da će rezultati izazvati turbulencije i utjecati na ambicije Facebooka.