{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Facebook unaprijedio sigurnost nakon krađe 45.000 šifri korisnika

S
7.1.2012. u 18:10
0
2
Facebook unaprijedio sigurnost nakon krađe 45.000 šifri korisnika
0
Facebook unaprijedio sigurnost nakon krađe 45.000 šifri korisnika
Sigurnost korisnika na društvenoj mreži Facebook je poboljšana nakon što je kompjuterski virus ukrao 45.000 korisničkih šifri.
Pristupne šifre su ukradene uglavnom od korisnika koji žive u Velikoj Britaniji i Francuskoj. Za krađu je odgovoran virus Ramnit.

Sigurnosna kompanija Seculert je otkrila krađu korisničkih šifri.

"Sumnjamo da oni koji koriste Ramnit kradu podatke korisnika kako bi imali pristup njihovim profilima. Nakon toga se virus širi na prijatelje tih korisnika. Hakeri također koriste činjenicu da mnogi korisnici društvene mreže Facebook koriste iste šifre i za druge internet-stranice i različite usluge.

Nakon krađe korisničkih šifri, oglasilo se i vodstvo Facebooka. Saopćeno je da se poduzeti koraci koji su poboljšali sigurnost korisnika.

"Prošle sedmice smo obaviješteni da su korisnički profili ugroženi virusom. Naši eksperti za sigurnost su obavili analize. Učinili smo sve kako bi zaštitili naše korisnike. Također, sarađujemo s našim partnerima kako bi se poboljšali antivirusni sistemi i kako bi mi mogli pomoći nasim korisnicima da zaštite svoje kompjutere. Pozivamo korisnike da se priključe stranici Facebook Security kako bi se dodatno informisali", navodi se u saopćenju.

Virus Ramnit je otkriven u aprilu 2010. godine. U augustu 2011. je iskorišten za nekegalan pristup finansijskim institucijama, kompromitovao je bankarske aktivnosti i mreže nekih korporacija, objavio je Metro.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: