{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Facebook unajmio stručnjaka za vještačku inteligenciju

17.12.2013. u 11:13
1
5
Facebook unajmio stručnjaka za vještačku inteligenciju
1
Facebook unajmio stručnjaka za vještačku inteligenciju
Društvena mreža Facebook unajmila je francuskog stručnjaka, Yanna LeCuna, kako bi vodio potencijalno najveću istraživačku ustanovu te vrste na svijetu.
LeCun, koji trenutno predaje na Univerzitetu u New Yorku, već decenijama proučava umjetnu inteligenciju. Sve do sada su Facebookovi feedovi izgledali poput nasumične zbrke, a LeCun tvrdi da se to može poboljšati inteligentnim sistemima.

"To bi moglo uključivati rangiranje objava u feedu ili određivanje koje će se reklame prikazivati kojim korisnicima. Tu su i stvari koje nisu tako direktno povezane, poput analiziranja sadržaja, razumijevanja prirodnog jezika i modeliranja korisnika, kako bi im se pružila prilika da nauče nove stvari, zabave se i postignu svoje ciljeve", rekao je LeCun za AFP.

Facebook je najveća društvena mreža na svijetu, ali kao svi internet servisi, suočena je sa problemima održavanja rasta i okupiranja pažnje korisnika, kao i pružanja dovoljno oglašavanja, kako bi se stvorili prihodi bez uznemiravanja korisnika.

LeCun kaže kako će nova laboratorija za istraživanje umjetne inteligencije biti najveća ustanova te vrste na svijetu, ali je odbio da pruži konkretnije podatke. Laboratorija će biti smještena na tri lokacije, u New Yorku, Londonu te Facebookovom sjedištu u Kaliforniji.

Laboratorija će biti dio šire zajednice istraživača umjetne inteligencije, a Facebook se na ovaj potez odlučio nakon Googleovog pohoda na ovo područje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: