Facebook se izvinio zbog prekida u radu stranice

S
Sarajevo-x.com
24.9.2010. u 08:33
0
21
Facebook se izvinio zbog prekida u radu stranice
0
Facebook se izvinio zbog prekida u radu stranice Foto: AP
Pet stotina miliona ljudi sinoć nije moglo pristupiti najpopularnijoj društvenoj mreži Facebook, a kako je naveo direktor odjela za softverski inžinjering, Robert Johnson, radilo se o najgorem prekidu u posljednje četiri godine.
Kompanija Facebook je na svom službenom profilu uputila izvinjenje svim korisnicima zbog prekida u radu usluge. Naime, korisnici popularne društvene mreže nisu uspijevali pristupiti svom profilu punih 2,5 sata.

"Zbog tehničkih poteškoća stranica je bila nedostupna brojnim korisnicima. Problem je sada riješen i svi mogu pristupiti Facebooku. Još jednom se izvinjavamo zbog neugodnosti", kazao je portparol Facebooka, prenosi AP.

Kako je naveo Johnson do problema je došlo tokom rada na jednom od sistema. Naime, promjene su se radile na podacima koji su pozivani svaki put kada bi se rutinskom provjerom pronašla greška u Facebookovom sistemu. Međutim, sam protokol za traženje grešaka interpretiran je pogrešno, zbog čega se sistem pokušao promijeniti i to je dovelo do petlje.

Petlja je rezultirala stotinama hiljada upita u sekundi koji su pristizali u bazu Facebooka, zbog čega se sistem preopteretio.

"Pokušaj zaustavljanja povratne petlje je bio prilično bolan. Morali smo zaustaviti sav saobraćaj prema bazi, što znači da smo morali ugasiti stranicu", napisao je Robert Johnson, dodavši da je promet polako pušten na stranicu nakon što su se baze podataka oporavile.

"Još jednom se izvinjavamo zbog prekida i želimo vas obavijestiti da rad i pouzdanost Facebooka shvatamo veoma ozbiljno", naveo je Johnson.


Komentari (21)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: