Upozorenje eksperata
3

Facebook pomaže u izgradnji terorističke mreže opcijom "predloži prijatelja"

Klix.ba
Facebook je preporučio hiljade IDIL-ovih pristalica jedne drugima kroz opciju "predloži prijatelja", otkriveno je u studiji koju je radila američka neprofitna organizacija Counter Extremism Project (CEP).

Opcija je napravljena kako bi spojila istomišljenike na Facebooku, a bazirana je na njihovim zajedničkim interesima. Međutim, aktivno je pomogla teroristima da izgrade svoju mrežu, tvrdi se u studiji koja će biti objavljena u ovom mjesecu.

CEP je analizirao online profile mnoštva IDIL-ovih pristalica iz 96 zemalja. Saznali su da su radikalci najčešće "ponuđeni" jedni drugima putem opcije "predloži prijatelja", a nakon što bi prihvatili, dobili bi još desetine prijedloga.

"Facebook je u svojoj želji da spoji što više ljudi napravio sistem koji pomaže u spajanju ekstremista i terorista", kazao je Robert Postings iz CEP-a.

Upozorio je da oni koji su znatiželjni vrlo brzo mogu postati radikalizovani nakon što se sprijatelje s ekstremistima. Kao primjer je naveo muškarca koji uopće nije bio religiozan, ali je šest mjeseci nakon prihvatanja zahtjeva za prijateljstvo na Facebooku postao IDIL-ov pristalica.

Iako je sprovedena kampanja "čišćenja" računa radikalizovanih osoba, Facebook je mnoge vratio nakon zahtjeva vlasnika.

"Nema mjesta za teroriste na Facebooku. Agresivno radimo na tome da osiguramo mrežu kako je ne bi koristili teroristi li terorističke grupe, a uklanjamo i bilo koje sadržaje koji hvale i podržavaju terorizam. Blizu 99 posto računa IDIL-a i Al Kaide uklanja se automatskim sistemom, ali ne postoji fiksna tehnologija koja se bori protiv ekstremizma", kazao je glasnogovornik Facebooka.