Zynga želi svoju stranicu
0

Facebook ostaje bez igara FarmVille, Mafia Wars...?

Sarajevo-x.com
Facebook bi uskoro mogao ostati bez virtuelnih igara FarmVille, Cafe World, Mafia Wars, PetVille, teTreasure Isle s obzirom da kompanija koja stoji iza njih, Zynga, razmatra otvaranje sopstvene društvene mreže zbog svađe sa čelnicima Facebooka.

Stranica za društveno umrežavanje Facebook, doslovno je postala popularna zahvaljujući igrama kao što je FarmVille koja je uspjela privući čak nekoliko desetina miliona igrača širom svijeta.

Ukoliko se kompanija Zynga, koja je kreirala popularne igre, odluči za vlastitu stranicu za igre, Facebook bi mogao izgubiti ključni dio onoga što ga zapravo i čini tako popularnim.

Navodno, kompanija Zynga se na takav potez odlučila nakon što je došlo do eskaliranja "bitke" oko Facebook kredita.

Kako saznaje TechCrunch uzrok svađe je to što Facebook traži od programera da koriste Facebook kredite kao jedinu platformu za plaćanje, te za nju naplaćuje proviziju od 30 posto.

Inače, do problema je došlo i zbog toga što je FarmVille izgubio blizu deset miliona igrača nakon što je Facebook izmijenio sistem notifakcija, a s obzirom da se u posljednje vrijeme teško pristupa igrama, sve je veći broj onih koji skroz odustaju od popularnih igara.

Ukoliko dođe do konačnog razlaza između Facebooka i kompanije koja stoji iza četiri od deset najpopularnijih igara na najpoznatijoj društvenoj mreži, igra FarmVille će zapravo predstavljati i osnovu za prvu neovisnu stranicu kompanije Zynga. Navodno, stranica će se zvati farmville.com, a za logovanje će koristiti integrisani Facebook Connect kako korisnici ne bi osjetili tranziciju.

Ipak, stručnjaci tvrde da to toga neće doći jer Facebook ne može živjeti bez Zynge, ali ni Zynga bez Facebooka.