|

Facebook optužen da promoviše terorizam i olakšava regrutaciju terorista

Facebook optužen da promoviše terorizam i olakšava regrutaciju terorista
3
Klix.ba
10.5.2019. u 09:47
25
komentara
3

dijeljenja
Facebook optužen da promoviše terorizam i olakšava regrutaciju terorista Foto: Alexander Pohl
Nakon pet mjeseci istraživanja jedan uzbunjivač kaže da Facebook dopušta simpatizerima terorista da napreduju, ne samo time što ne uspijeva ukloniti njihove račune, već im dozvoljava kreiranje promotivnih videosadržaja za terorističke grupe.
Nacionalni centar za zviždače u Washingtonu objavio je sveobuhvatnu studiju na 48 stranica o tome kako Facebook olakšava regrutaciju terorista.

Istraživanje koje je proveo neimenovani uzbunjivač od augusta do decembra 2018. godine pokazalo je kako je od 3.228 računa, koji pripadaju "prijateljima" samoodređenih terorista, s popularne platforme uklonjeno samo 30 posto.

Ovi takozvani prijatelji terorista dolaze iz cijelog svijeta. Oni koji su izdvojeni za istraživanje su na Bliskom Istoku, u Evropi, Aziji i Latinskoj Americi. Među njima su se mnogi otvoreno identificirali kao teroristi i dijelili ekstremistički sadržaj, navodi se u izvještaju ovog istraživanja.

Foto: Screenshot Foto: Screenshot


Gigant među društvenim mrežama, koji se nedavno ponosio time što je preuzeo 99 posto sadržaja vezanih za Al Kaidu i IDIL prije nego što ga korisnici prijave, zapravo stvara takav sadržaj svojim alatima za automatsko generiranje, otkrilo je istraživanje, piše RT.

Naprimjer, to se odnosi na autogenerisanu Facebook stranicu za militantnu grupu Al Shabaab, zajedno s logom IDIL-a. Grupa Al Shabaab sa sjedištem u Somaliji dugo je bila povezana sa Al Kaidom. U 2015. godini, grupa njenih boraca obećala je odanost IDIL-u.

Još jedna karakteristika ugrađena u Facebook algoritam omogućava glorifikaciju terorizma i ekstremizma, navodi se u izvještaju, što se odnosi na opcije proslavljanja i uspomena na društvenoj mreži.

Ustanovljeno je kako ova naizgled bezopasna karakteristika ne pravi razliku između korisnika koji dijeli videozapis sa, recimo, proslave rođendana i ekstremističkim sadržajem ispunjenim nasiljem. Jedan od ovakvih snimaka "proslave", na kojem su prikazane lokve krvi, prikupio je više od 2.000 lajkova.

Foto: Screenshot Foto: Screenshot


Jednako kao što korisnici mogu simpatisati neki sportski tim na Facebooku, to mogu učiniti i s terorističkim grupama, kaže izvještaj.

"Facebook očigledno nema problema s tim, jer prije kreiranja svaka grupa mora dobiti odobrenje Facebookovog moderatora", navodi se u izvještaju uzbunjivača.

Kroz ovo istraživanje ustanovljeno je kako su brojni korisnici koji se na stranicama svojih računa samoidentificiraju kao teroristi, zapravo teroristi. Od 63 profila simpatizera Al Kaide, korisnici 31 profila potvrdili su da su teroristi aktivni u sirijskoj provinciji Idlib.

Odgovarajući na tvrdnje da pomaže simpatizerima terorista, Facebook je rekao AP-u kako ulaže velike napore u uništavanje terorističkih sadržaja te da "otkriva i uklanja sadržaje terorizma daleko uspješnije nego prije dvije godine".

"Mi ne tvrdimo da smo sve pronašli i ostajemo oprezni u našim naporima protiv terorističkih grupa širom svijeta", navodi se u saopćenju Facebooka.
Prijavi grešku


Komentari (25)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...