Nadogradnja mreže
25

Facebook novim kontrolama želi regulisati političke oglase i širenje lažnih vijesti

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nadogradnjom novih kontrola koje osiguravaju autentičnost i transparentnost oglašivača i izdavača, Facebook ulaže sve svoje napore u borbi protiv lažnih vijesti i širenja političkih dezinformacija.

Osnivač i direktor Facebooka Mark Zuckerberg pojasnio je način na koji će nove kontrole funkcionirati.

"Ovi koraci neće sami od sebe zaustaviti ljude koji pokušavaju narušiti sistem, ali će učiniti mnogo težim za svakoga da širi lažne vijesti i uradi ono što su Rusi uradili tokom izbora 2016. godine te će stranicama biti otežano prikazivanje političkih oglasa. Izborna intervencija je problem koji je veći od bilo koje platforme", kazao je Zuckerberg.

Novim ažuriranjima, Facebook ima namjeru spriječiti zlostavljanje svoje platforme i korisničkih računa prilikom izbora, što je ovu mrežu prije nekoliko mjeseci dovelo u velike probleme. Predstavnici Facebooka Rob Goldman i Alex Himel kažu kako će nadogradnja pomoći korisnicima da lakše procijene političke i izdavačke oglase te sadržaje na stranicama.

Svi provjereni oglasi jasno će biti označeni u gornjem lijevom uglu Facebooka kao "politički oglasi". Pored toga bit će prikazana opcija za više informacija o oglasima.

"Radimo na razvoju spiska ključnih pitanja koje ćemo s vremena na vrijeme poboljšati. Za Facebookovo ovlaštenje, oglašivači će morati potvrditi svoj identitet i lokaciju. Njima će biti zabranjeno objavljivati političke oglase, izborne ili izdavačke, sve dok ne budu ovlašteni za to", pojasnili su iz Facebooka.

Pored nove nadogradnje, Facebook se proteklih dana posvetio implementaciji promjena kojima je zabranio novim aplikacijama pridruživanje na ovu platformu. Najpopularnija društvena mreža na ovaj način želi vratiti povjerenje svojih korisnika nakon skandala sa zloupotrebom korisničkih računa.

Prema posljednjim informacijama, Facebook vjeruje da je konsultantska firma Cambirdge Analytica, koja je radila za predsjedničku kampanju Donalda Trumpa, zloupotrijebila podatke više od od 87 miliona korisnika ove društvene mreže.

Zuckerberg će 11. aprila svjedočiti na sudu zbog kršenja propisa o zaštiti ličnih podataka korisnika. On je ranije priznao velike propuste koji su doveli Facebook pod istrage u SAD-u i Velikoj Britaniji.