{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Facebook na putu da postane novi vladar Interneta

S
22.4.2010. u 16:05
0
0
Facebook na putu da postane novi vladar Interneta
0
Facebook na putu da postane novi vladar Interneta
Mark Zuckerberg (Foto: AP)
Facebook je predstavio plan o potiskivanju Googlea i ostvarivanju dominacije na internetu širenjem svojih usluga i jačanjem društvenih veza na svjetskoj informacionoj mreži.
Najveća svjetska društvena mreža predstavila je seriju novih proizvoda na konferenciji pod nazivom "F8" u San Francisku, prenosi BBC.

Novi servisi olakšaće korisnicima da sa sobom "povedu" svoje prijatelje dok pretražuju Internet.

"Napredujemo ka Internetu u kojem je osnovna postavka socijalizacija. Ako pogledate unazad nekoliko godina, čak i u nedavnu prošlost, u većini slučajeva Internet je dizajniran tako da se ne oslanja na vaše prijatelje“, izjavio je osnivač Facebooka Mark Zuckerberg.

On je dodao da Facebook želi da to promijeni i da kao bazu za ostvarenje tog cilja iskoristi svoje članove.

Zuckerberg je dodao da je "Internet na prekratnici" i da je budućnost u izgradnji "lične društvene slike" koja će biti putokaz za pregledanje Interneta.

Na konferenciji "F8" u San Franciscu, Zuckerberg je predstavio seriju proizvoda s ciljem da korisnici i njihovi prijatelji postanu "centar Interneta".

Najznačajnija novina je stvaranje otvorenog grafičkog protokola koji omogućava korisnicima da taguju svoje sadržaje, zajedno sa tasterom "like", koji partnerski sajtovi stavljaju na svoju web stranicu.

Ovo omogućava korisnicima da ostavljaju sugestije o tome šta im se dopada na web stranici, bilo da je riječ o fotografijama, vijestima, odjeći ili muzici.

Facebook očekuje da će dnevno sakupljati po milijardu klikova o sadržajima koji se dopadaju korisnicima. Te informacije biće sakupljane na Facebooku, a partnerski sajtovi će moći da ih koriste kao bi prilagodili svoje sadržaje i stvorili "ličnije okruženje" za pojedinačne korisnike i njihove prijatelje.

Facebook navodi da to znači da će njegovi članovi na uvid dobiti Internet koji je prilagođen njihovom ličnom ukusu.

"Najvažnije je da je sve ovo moguće samo ako su korisnici ulogovani na Facebook i to će im olakšati da svaku stranicu na Internetu pretvore u stranicu Facebooka“, izjavio je Bret Taylor, Facebookov direktor za web platforme.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: