Pritisak na kompaniju
0

Facebook mora uvesti "dugme za paniku" zbog pedofila

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Britanska agencija za zaštitu djece insistira na tome da Facebook, popularna društvena online mreža, uvede "dugme za paniku", informacija je koja stiže sa sastanka njihovih predstavnika u Washingtonu.

Udruženja za zaštitu djece kritikovala su Facebook, jer nema "dugme za paniku" na svakoj stranici. Jim Gamble, direktor jedne takve organizacije, smatra da je stvar vrlo hitna nakon smrti tinejdžerke koju je ubio muškarac kojeg je upoznala na toj stranici.

Predstavnici Facebooka rekli su da su ovaj problem shvatili ozbiljno i pozdravili su sastanak.

Gamble je nakon četverosatnog sastanka rekao da je Facebook bio mali korak od toga da uradi pravu stvar, ali da se nisu odmah dogovorili o zahtjevima.

On je istakao da je zadovoljan njihovom predanošću da poprave stanje sigurnosti djece i da sada očekuje da se riječi pretvore u djela.

Facebook je ranije javio da neće postaviti "dugme za paniku" na glavnoj stranici, ali da će poboljšati trenutni sistem. Gamble je rekao da mu nije jasno zbog čega Facebook ne želi napraviti takav potez koji bi spasio djecu.

"Ako vodite sistem koji ohrabruje korisnike da posjećuju vašu stranicu kako bi im mogli prodavati reklame, onda se morate brinuti o njima dok su tu", rekao je Gamble, prenosic BBC.