Facebook i YouTube čiste sadržaj vezan za zviždača koji tereti Trumpa za spletke s Ukrajinom

Facebook i YouTube čiste sadržaj vezan za zviždača koji tereti Trumpa za spletke s Ukrajinom
7
Dž. L.
9.11.2019. u 09:35
17
komentara
7

dijeljenja
Facebook i YouTube čiste sadržaj vezan za zviždača koji tereti Trumpa za spletke s Ukrajinom Donald Trump (Foto: AFP)
Facebook i YouTube najavili su da će čistiti sav sadržaj i postove koji uključuju "Ukrainegate", odnosno upućuju na sagu između Ukrajine i američkog lidera Donalda Trumpa.
Kroz nekoliko najava, obje kompanije poručile su da će izbrisati bilo kakve postove ili oglase u kojima se spominje navodno ime zviždača, a koji se nedavno pojavilo u izvještajima brojnih konzervativnih medija i kojeg su mnogi dijelili putem društvenih mreža, uključujući i sin predsjednika, Donald Trump Jr.

"Uklanjamo sve navode svih imena potencijalnih zviždača i ponovo ćemo razmotriti ovu odluku ukoliko njihovo ime nastave objavljivati mediji ili ga koriste javne ličnosti u raspravi", rekao je glasnogovornik Facebooka pozivajući se na pravila platforme protiv "koordinirane štete".

YouTube je ubrzo nakon toga izdao vlastitu izjavu, napominjući da će kompanija u kombinaciji sa ljudskim praćenjem i strojnim učenjem pronalaziti i brisati uvredljivi sadržaj.

Nasuprot potezima Facebooka i YouTubea, Twitter dopušta postove koji sadrže dotično ime zviždača, tvrdeći da to ne krši njegove politike u vezi s "osobno identificirajućim podacima".

Iako se čini da se Facebook drži principa u slučaju Ukrainegatea, kompanija se u prošlosti suočavala s brojnim kritikama zbog svog pristupa prema zviždačima.

Ove odluke tehnoloških divova stižu dok se Washington suočava s optužbama da je predsjednik Trump pokušao izvršiti pritisak na svog ukrajinskog kolegu da pokrene istragu protiv Joea Bidena, rivala na predstojećim predsjedničkim izborima i njegovog sina Huntera.

Zviždač tvrdi da je Trump u telefonskom razgovoru od predsjednika Ukrajine Vladimira Zelenskog tražio da pokrene istragu protiv sina protivkandidata, i to samo nekoliko dana nakon što je zamrznuo vojnu pomoć Ukrajini od skoro 400 miliona eura.

Trump je prije nekolikio dana zatražio da se otkrije ime zviždača jer je, kako kaže, izmislio priču.
Prijavi grešku


Komentari (17)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...