Inicijativa Take It Down
35

Facebook i Instagram će pomoći u sprečavanju širenja intimnih fotografija tinejdžera

D. B.
Kompanija Meta poduzima nove mjere povodom svog obećanja da će se boriti protiv seksualne iznude i drugih oblika seksualnog zlostavljanja djece.

Iz Mete je saopćeno da su Facebook i Instagram članovi osnivači Take It Down inicijative Nacionalnog centra za nestalu i eksploatisanu djecu (NCMEC) koja pomaže mladima i njihovim roditeljima da uklone intimne fotografije objavljene na internetu. Sistem se oslanja na lokalno pohranjene fotografije, ali teoretski štiti privatnost.

Zabrinuti korisnici mogu posjetiti Take It Down web stranicu kako bi omogućili identifikaciju fotografija ili klipova na uređaju i generisali hasheve. Fajlovi se ne preuzimaju s uređaja, nego se kreiraju hashevi koji se dodaju na NCMEC listu. Ako Facebook, Instagram ili drugi članovi programa uoče te hasheve, onda mogu blokirati sadržaj kako se ne bi širio.

Iz Mete ističu da Take It Down mogu koristiti i osobe starije od 18 godina kako bi uklonile stare fotografije objavljene dok su bile mlađe.

NCMEC upozorava da platforme imaju "ograničene mogućnosti" za uklanjanje sadržaja koji je već online, no i dalje mogu pomoći da se ublaži ili poništi šteta od neželjenog dijeljenja.

Meta je u novembru objavila svoje planove za borbu protiv seksualnog iznuđivanja kao dio šireg obračuna sa "sumnjivim" odraslim osobama koje šalju poruke tinejdžerima. Projekat je nastavak tehnologije StopNCII koju je kompanija razvila za borbu protiv osvetničke pornografije te dijeli sličnu implementaciju. Ovo je najnoviji u nizu napora da se zaštite tinejdžeri na Metinim društvenim mrežama. Kompanija već ograničava osjetljivi sadržaj za tinejdžere koji koriste Instagram te ograničava oglase koji ciljaju mladu publiku.

Međutim, ove aktivnosti nisu sasvim dobrovoljne, jer je Meta pod pritiskom glavnog američkog državnog tužioca i drugih vladinih tijela koji traže da kompanija pokaže da štiti tinejdžere, posebno u svjetlu optužbi zviždačice Frances Haugen, koja tvrdi da je kompanija umanjila rezultate istraživanja o utjecaju Instagrama na mentalno zdravlje.

Nova platforma za uklanjanje sadržaja može donekle smanjiti pritisak, dok žrtvama zlostavljanja daje više kontrole nad njihovim online prisustvom.