Samit Web 2.0
0

Facebook i eBay ne smatraju Google+ prijetnjom

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Zvijezda Sean Parker izjavio je na samitu Web 2.0 u San Francisku da Facebook treba napraviti ogromnu grešku da bi Google+ preuzeo krunu društvenih mreža. Parker je suosnivač kontroverznog servisa za dijeljenje muzike Napster, a njegova uloga u Facebookovom uspjehu prikazana je u holivudskom hitu The Social Network.

"Teško je takmičiti se sa ovom mrežom. Da bi to učinio, Google prvo mora nagovoriti Facebook korisnike da naprave novi nalog i da onda svi njihovi prijatelji to isto učine.", rekao je Parker koji ima udio u Facebooku.

On nije zaboravio spomenuti dio o privatnosti zbog čega je Facebook bio kritikovan. Naglasio je da Facebook stalno upozorava svojih 800 miliona korisnika da pažljivije dijele svoje fotografije, snimke i ostale sadržaje. Napomenuo je da je najveći problem prezasićenost informacijama.

"Slažem se sa Seanom, efekti društvenih mreža su zaista jaki", rekao je izvršni direktor eBaya John Donahoe za vrijeme govora na samitu.

Dodao je da je Google prepoznatljiv kao pretraživač, Facebook kao društvena mreža, a eBay kao elektronska aukcija zajedno sa Pay Palom kao najbržim online sistemom plaćanja.