Tehnologija
39

Facebook će na lažne vijesti stavljati znak upozorenja

Klix.ba
Facebook je objavio da će početi primjenjivati znake upozorenja za lažne vijesti koje korisnici dijele na društvenim mrežama. Vijesti za koje se zna da su lažne, a koje imaju za cilj da zavaraju korisnike, bit će označene takozvanom zastavom.

Ispod naslova vijesti bit će crvena naljepnica na kojoj će pisati da je vijest "osporena". Korisnici će moći kliknuti na "saznajte zašto je osporeno" kako bi dobili više informacija. Facebook neće sam provjeravati vijesti.

Mark Zuckerberg je u više navrata rekao da Facebook ne želi samo donositi sud o tome da li je nešto lažno ili istinito, nego da će se osloniti na zajednicu i pouzdanu treću stranu. Treća strana će biti organizacije koje su se obavezale međunarodnoj mreži za provjeru činjenica koju je uspostavila novinarska organizacija Poynter.

"Koristiti ćemo izvještaje naše zajednice, zajedno sa drugim signalima kako bismo priče slali ovim organizacijama. Ako organizacije utvrde da je vijest lažna, ista će biti označena kao osporena i uz nju će se nalaziti link na kojem korisnici mogu pronaći objašnjenje", poručili su iz Facebooka.

To znači da će korisnici i dalje moći objavljivati šta god žele, bez obzira što je lažno, a Facebook će se fokusirati na najgore od najgorih, koji šire lažne vijesti kako bi ostvarili korist.