Zbog odnosa prema tržištu
8

EU u pravnoj borbi sa Silicijskom dolinom: Istrage se vode protiv Amazona, Facebooka, Googlea...

A. B.
Istrage propituju odnos prema konkurenciji, porezima i zaštiti podataka, Ilustracija: Shutterstock
Istrage propituju odnos prema konkurenciji, porezima i zaštiti podataka, Ilustracija: Shutterstock
Evropska komisija pokrenula je pravne bitke protiv nekih od najvećih imena Silicijske doline poput Amazona, Facebooka, Googlea, Applea i drugih, propitujući njihov odnos prema konkurenciji, poreznim aranžmanim i zaštiti podataka.

Reuters je napravio nekoliko najvećih protumonopolskih i regulatornih postupaka koje Evropska unija vodi protiv tehnoloških divova.

Amazon

Evropska komisija je optužila Amazon da narušava pravila ravnopravnog takmičenja na tržištu internetske maloprodaje i otvorila istragu o sumnjama da internetski div koristi podatke nezavisnih trgovaca koje ugosti na svojoj platformi kako bi im uspješnije konkurisao.

U odvojenoj istrazi provjerit će osigurava li Amazon povlašteni tretman svojim maloprodajnim ponudama i onim trgovcima koji koriste njegove usluge logistike i isporuke.

Google

Od 2010. godine i prve istrage EU zauzima istaknuto mjesto među regulatorima koji detaljno provjeravaju prigovore da Alphabetov Google krši propise o ravnopravnom tržišnom takmičenju.

Popularnom alatu za pretraživanje u tri odvojena slučaja u zadnje tri godine prijete kazne u ukupnom iznosu većem od 8,2 milijarde eura, iako ih nastoji osporiti.

Komisija mu je odredila 2017. godine kaznu u iznosu od 2,4 milijarde eura zbog favoriziranja vlastite usluge za poređenje cijena na štetu manjih evropskih konkurenata.

Godine 2018. izrečena mu je rekordna kazna od 4,34 milijarde eura zato što je koristio svoj operativni sistem za mobilne uređaje Android da bi blokirao konkurente.

Evropski regulatori su mu 2019. godine "odrezali" kaznu od 1,49 milijarde eura zbog zloupotrebe dominantne uloge u internetskom oglašavanju.

Apple

Apple se nalazi pod istragom zbog usliuge App Store i sistema mobilnog plaćanja Apple Pay.

Istraga je pokrenuta nakon prošlogodišnje tužbe švedskog servisa za streaming muzike Spotify u kojoj je navedeno da Apple nepravedno ograničava konkurenciju vlastitim muzičkim streaming servisom Apple Music.

U martu ove godine jedan manji konkurent podnio je sličnu pritužbu u vezi e-knjiga i audioknjiga.

Evropska komesarka za zaštitu tržišnog takmičenja Margrethe Vestager također je stavila Apple u centar evropskih nastojanja da američki tehnološki divovi plaćaju veće poreze.

U septembru se žalila na presudu Suda EU-a kojom je poništena njena odluka da Apple mora Irskoj platiti 13 milijardi eura poreskog duga, u historijskom slučaju u sklopu borbe EK-a protiv izbjegavanja poreza.

Facebook

Evropska komisija je u decembru prošle godine objavila da istražuje kako Facebook prikuplja i monetizuje podatke, čime se otvorilo novo bojno polje, nakon istrage o njegovoj internet trgovini Marketplace.

Broadcom

Američki proizvođač čipova Broadcom pristao je u oktobru raskinuti ekskluzivne ugovore s proizvođačima televizora i internet modema, nagodivši se s Evropskom komisijom čime je završena 12 mjeseci duga istraga i zaključeno da nisu utvrđene nikakve povrede propisa.

Qualcomm

Qualcomm je u februaru objavio da EU istražuje krši li on prava tržišnog takmičenja, koristeći dominantnu poziciju na tržištu čipova za 5G modeme.

Komisija je u julu prošle godine kaznila Qualcomm sa 242 miliona eura zbog Komisija je u julu prošle godine izrekla Qualcommu kaznu od 242 miliona eura zbog blokiranja jednog konkurenta na tržištu prije deset godina.

Godine 2018. "odrezala" mu je kaznu od 997 miliona eura zato što je proizvođaču iPhonea Appleu platio da koristi samo njegove čipove.