{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Emotikoni koji se smiju u poslovnoj komunikaciji impliciraju da niste kompetentni

14.8.2017. u 18:14
33
82
Emotikoni koji se smiju u poslovnoj komunikaciji impliciraju da niste kompetentni
33
Emotikoni koji se smiju u poslovnoj komunikaciji impliciraju da niste kompetentni
Slanje emotikona koji se smije, plazi jezik ili emotikon anđela na poslu može potkopati razmjenu informacija ili implicirati da ste profesionalno nesposobni, tvrdi nova studija istraživača na Univerzitetu Ben-Gurion u Izraelu.
"Naša istraživanja po prvi put dokazuju da, u odnosu na stvarne osmijehe, emotikoni ne povećavaju percepciju topline i zapravo smanjuju percepciju kompetencije. U formalnom poslovnom dopisivanju putem e-maila, emotikon koji se smije nije osmijeh", kazala je doktorica Ella Gilkson.

Istraživači su proveli niz eksperimenata s 549 sudionika iz 29 zemalja, a članak je objavljen u časopisu Social Psychological and Personality Science. Sudionici su procjenjivali toplinu i stručnu osposobljenost na osnovu poslovnih e-mailova koje su dobijali od stranaca. Neki su sadržavali emotikone, neki nisu. Utvrđeno je da emotikoni koji se smiju nisu imali utjecaja na percepciju topline ljudi te da su smanjivali percepciju kompetencije.

"Istraživanje je također pokazalo da su sudionici detaljnije odgovorali na e-mailove koji su sadržavali formalna pitanja te da su odgovori sadržavali više informacija kada u tekstu nije bilo emotikona", kazala je Glikson.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: