Novo istraživanje
150

Elon Musk svijetu predstavio svinju kojoj je u mozak ugradio minijaturni kompjuter

L. K.
Direktor kompanija SpaceX i Tesla Elon Musk u petak je svijetu predstavio svinju kojoj je, kako kaže, u mozak namješten mali kompjuter, piše The Guardian.

"Ispred nas je zdrava i sretna svinja Gertrude, stidljiva je ali ima veliku količinu energije. Voli život, znate. U mozgu već dva mjeseca ima mali implantat", kazao je Musk predstavljajući životinju svijetu.

Milijarder je Gertrude predstavio preko video linka, objašnjavajući kako je implantat u njenom mozgu veličine običnog novčića. Uz to je dodao kako je implantat moguće ukloniti, pokazujući zatim svinju Dorothy i govoreći kako je ona jedno vrijeme imala implantat u mozgu, ali kako je isti vrlo brzo uklonjen.

Musk je rekao kako bi ovakvi uređaji mogli pomoći ljudskoj inteligenciji da ima veće šanse u borbi sa umjetnom inteligencijom, koju smatra "egzistencijalnom prijetnjom". Na događaju u petak iznio je niz tvrdnji o potencijalnim mogućnostima ove tehnologije, govoreći kako bi se ona mogla koristiti za jednostavne stvari poput igranja video igara, ali i za one kompleksnije - mogla bi omogućiti nepokretnoj osobi da ponovo hoda.

Sve ovo radi kroz kompaniju Neuralink, a stručnjaci za neuroznanost kažu da su, iako je misija Neuralinka da čita i stimulira moždane aktivnosti kod ljudi izvediva, planovi kompanije pretjerano amibiciozni. Dodaju kako se mali uređaji koji elektronski stimuliraju živce i područja mozga za liječenje gubitka sluha i Parkinsonove bolesti ugrađuju u ljude već desetljećima.