Namijenjen sigurnosti tinejdžera
0

Elektronski sistem protiv brze vožnje i glasne muzike

Sarajevo-x.com
Za roditelje koji su zabrinuti kada svojoj djeci posuđuju automobil, elektronski sistem koji sprječava brzu vožnju i glasnu muziku bi mogao biti pravo rješenje.
Elektronski sistem će biti ugrađen u sve Fordove automobile čija će proizvodnja početi od sljedeće godine. Ovaj sistem prisiljava mlade vozače da voze sigurno. Njegov zadatak je da ograniči maksimalnu brzinu automobila i spriječi mlade vozače da slušaju preglasnu muziku.

Ovaj sistem se pali kada tinejdžeri pokrenu automobil specijalnim ključem. Ovaj sistem je nazvan MyKey. Roditelji ga mogu programirati tako da automobil može dostići brzinu između 70 i 130 km/h.

Kada automobil dostigne određenu brzinu, aktivira se glasovno upozorenje koje sugerište vozaču da uspori. Također, ukoliko u rezervoaru ima malo goriva, vozač biva upozoren.

Elektronski sistem u slučaju sudara i aktiviranja zračnih jastuka putem kompjutera šalje poruku službama za hitnu pomoć. Poruka sadrži koordinate mjesta nesreće. Istraživanje kompanije Ford kaže da je neprilagođena brzina uzrok 30 posto nesreća u kojim učestvuju mladi vozači, dok 21 posto nesreća uzrokuju ženski vozači.

Zvaničnici Forda tvrde da se 46 posto roditelja plaši da će njihova djeca prebrzo voziti. Nakon toga je najveća roditeljska briga korištenje mobitela tokom vožnje (37 posto), a potom slijedi zabrinutost da će suvozači ometati njihovo dijete dok vozi (35 posto), objavio je Daily Mail.