Uz manje mane, savršen!
15

Elegantni Samsung Galaxy S10 plus je spreman odgovoriti na potrebe najzahtjevnijih korisnika

Piše: E. M.
Samsung Galaxy S10 plus (Foto: E. M./Klix.ba)
Ultraširoka kamera - Test HDR-a (Foto: E. M./Klix.ba)
Deset godina razvoja zahtijeva i pravi istinski jubilej, a svoj jubilej Samsung je proslavio na pravi način, onako u stilu, plasirajući na tržište Galaxy S10+ koji je osvojio tron pametnih telefona.

Šta god pomislite da vam treba kada razmišljate o kupovini mobilnog telefona, odgovor Galaxy S10 plus verzije je potvrdan. Naizgled puno ispred svoje konkurencije s udobnim ležanjem u ruci Samsung je s desetom generacijom napravio korak naprijed u unaprjeđenju karakteristika svojih uređaja i svojim korisnicima ponudio nešto potpuno novo.

U proteklih nekoliko dana testirali smo trenutno najbolji telefon na tržištu i nismo nimalo razočarani cjelokupnim dojmom. Pokrenut s Exynosom 9820 s 8 GB rama i 128 GB prostora za pohranu podataka ne nailazi na probleme, iako se radi o osnovnom modelu, dok su u ponudi i uređaji s 512 GB prostora za pohranu podataka i 8 GB RAM memorije te s 1 TB prostora za pohranu i 12 GB rama.

Dinamični AMOLED zaslon bez mane

Displej zaslužuje naklon. Jarke boje, dobar kontrast, veličina, preglednost, brza reakcija na dodir i sve drugo je osigurano zahvaljujući dinamičnom AMOLED-u s 16M boja veličine 6,4 inča, rezolucije 1440x3040, formata 19:9, HDR10+ kvalitetom zbog čega i ima epitet dinamičnog. Sve ovo nabrojano omogućit će vam da istinski doživite na fotografiji na uređaju ono što vidite i svojim okom. Umjesto zuba u kojeg su konkurencije smjestile prednju kameru, Samsung se s ciljem što boljeg iskorištavanja prednje strane uređaja, odnosno, ekrana, u desetoj generaciji Galaxy S uređaja odlučio na “kapsulicu” ili kako su brojni kritičari nazvali “rupu” u kojoj su smještene prednje kamere. Međutim, nakon nekoliko sati korištenja i zaboravite da je tu.

Ultraširoka kamera za trenutke bez propuštanja detalja

O kamerama bi se moglo dosta pričati, u superlativu naravno, ali ima i malih mana. Za početak, dovoljno je reći da uređaj posjeduje pet kamera, tri na zadnjoj i dvije na prednjoj strani. Kamere na stražnjoj strani raspoređene su u horizontalnom nizu, a ne u kvadratu ili vertikalnom nizu. Samsung nije pretjerivao sa megapixelima koje ne donose ništa drugo nego “napuhan uređaj” te su postavili tri kamere koje uz kombinaciju s procesorom daju odličan kvalitet fotografije. Kamere su raspoređene po modovima fotografisanja, tako je jedna kamera za široko fotografisanje veličine od 12 megapixela s otvorom blende od 1.5 do 2.4 što je čini trenutnim prvakom na tržištu.

Druga kamera od 12 megapixela je za telefotografiju, s 2x optičkim zumom, dok je treća kamera s dovoljnih 16 megapixela otvora blende 2.2 za ultraširoku fotografiju. Imat ćete širinu od 12 mm, ali ne i autofocus.

Uređaj posjeduje i LED bljeskalicu za fotografiranje pri slabijem svjetlu, ali efekti se ostvaruju samo u zatvorenom prostoru, dok na otvorenom nije toliko efikasna.

Mane kamera na zadnjem dijelu uređaja najbolje su vidljive u noćnim uvjetima. Noćni način kamere je ispod razine konkurencije, a manuelni mod ne omogućava previše testiranja i podešavanja. ISO osjetljivost moguće je podesiti od 50 do 800, dok je brzinu okidača moguće podesiti od 24000 dijela sekunde do duge ekspozicije od samo deset sekundi što je ispod očekivanja. Pohvalno je podešavanje otvora blende što nijedan telefon na tržištu ne nudi.

Kamere na zadnjem dijelu uređaja omogućavaju Vam i snimanje u 4K rezoluciji veličine 3840x2160 do 60 frejmova u sekundi, a to ne nedostaje ni prednjim kamerama koje snimaju u 4K formatu, ali s 30 frejmova u sekundi. Usporena snimka, super usporena snimka, timelapse i brojni drugi modovi otvaraju nova vrata korištenja kamera.

Uređaj smo testirali u raznim uvjetima, fotografišući prirodu, arhitekturu, sport te noćne panoramske fotografije. Posebno nas je osvojila ultraširoka kamera s kojom vam neće promaći ništa sa strane, naravno u idealnim uvjetima, a auto-HDR opcija će osigurati živost fotografije i široku detaljnu perspektivu uhvaćenog trenutka.

Iako je Samsung Galaxy S10 plus dobio brojne kritike zbog “rupe” na gornjem dijelu prednje strane displeja, čime su zaobišli “zub” kojeg koriste brojne kompanije, s vremenom se naviknete na nju. U njoj su smještene dvije kamere. Jedna od njih je rezolucije 10 megapixela otvora blende 1.9, dok je druga s manjom pixelažom osam megapixela i otvorom blende 2.2. Prednja kamera posjeduje i senzor dubine fotografije za efekte postizanja blura u pozadini objekta, a pohvalan je i kontinuirani autofokus.

Kada uzmemo u obzir druge uređaje kod kojih prednje kamere “iskaču” iz uređaja, opcija s “pilulom” na S 10 plus uređaju ne izgleda ni estetski, a ni praktično loše.

Stabilan rad, raskoš RAM memorije i baterija za cijeli dan

Odličan dizajn, ležanje u ruci, zaobljeni rubovi, veličina displeja, preglednost, boje, funkcionalnost, izdržljivost i određene karakteristike sigurno su njegovi najbolji epiteti, ali za poslovne ljude tu su i druge mnogo bitnije karakteristike uređaja.

U nastavku ćemo govoriti o povjerenju. Uređaj pokreće posljednja verzija softwarea Andorid 9.0 Pie/One UI koja je optimizirana tako da produžava vijek trajanja baterije i osigurava stabilnost prilikom rada više aplikacija. S 8 GB rama ili čak i 12 GB u određenim modelima, dobijate jedan od uređaja na koji se sigurno možete osloniti. Kada pišemo o povjerenju, ne možemo ne napisati nekoliko riječi i o kapacitetu i trajanju baterije.

Konkurencija Samsunga na tržištu, koja trenutno postoji, nije štedjela na veličini baterije kao Samsung s Galaxy S10 plus pametnim telefonom. S kapacitetom baterije od 4.100 mAh ne nalazi se u vrhu liste uređaja gdje prednjače Motorola i Lenovo. Međutim, vijek trajanja jednog punjenja u prosjeku iznosi nešto više od 21 sata. S jednim punjenjem baterije od 4.100 mAh možete razgovarati 24 sata, surfati po internetu skoro 12 sati te reproducirati video zapise skoro 15 sati.

Iako uređaj posjeduje brzo punjenje, ono nije u potpunosti ispunilo naša očekivanja, kako je to kod konkurencije, npr. Huawei-a koji također ima brzo punjenje. Za razliku od konkurencije, Samsung Galaxy S10 plus dolazi i s opcijom bežičnog punjenja drugih uređaja. S Galaxy S 10 plus uređajem možete napuniti drugi mobilni telefon, bežične slušalice ili pametni sat. Ali, imajte na umu da je trošenje ove baterije od 4.100 mAh puno brže nego je to bilo na Samsung Note 9 uređaju koji je imao kapacitet baterije od 4.000 mAh.

No, sve u svemu baterija koja dolazi u Galaxy S10 plus uređaju nije toliko ni loša. Prosječna veličina baterije, i jedno punjenje za cjelodnevno korištenje uz reprodukciju videozapisa ili igranje zahtjevnih igara, i nije toliki problem.

Otporan na vodu, prašinu, svakodnevne izazove, a na prvi pogled i elegantan

A sada malo i o izdržljivosti displeja, okviru uređaja i samom dizajnu. Na prednjoj strani displej je zaštićen s Gorilla Glass 6 protekcijom, dok se na zadnjem dijelu nalazi Gorilla Glass 5. Međutim, zbog zaobljenog ekrana, kako se pokazalo i u ranijim verzijama Galaxy uređaja sa zakrivljenim ekranima, podložan je oštećenju te nije najbolje prošao na testovima slučajnog pada.

Otisak prsta za otključavanje uređaja više nije na zadnjem dijelu pored kamera već je premješten na donji dio prednjeg zaslona. Reakcija na otključavanje je znatno sporija, ali ne predstavlja prevelik problem. O sigurnosti ćemo ipak malo kasnije. Iako je veličine 157,6 x 74,1 x 7,8 milimetara s težinom od 175 / 198 grama, i dalje spada u kategoriju lakših telefona na tržištu. U poređenju s drugim uređajima, iPhone XS Max je težak 208 grama, dok je Note 9 težak 200 grama što je pokazatelj da se vodilo računa o svakoj sitnici na ovom uređaju, od njegovog izgleda pa do težine kako bi što lakše ležao u ruci.

Sa strane uređaja smještena su tri fizički ispupčena dugmića. S desne bočne strane nalazi se dugmić za paljenje i gašenje uređaja koji je ujedno i za otključavanje i zaključavanje ekrana. S lijeve bočne strane u gornjem dijelu se nalazi dugmić za podešavanje jačine zvuka, a ispod je dugmić za virtualnog asistenta Bixby. Bixby, Bixby, Bixby, upravo zbog toga što se nalazi u blizini tipke za podešavanje zvuka pa i fotografisanje, često ćete i sami aktivirati Bixby asistenta sasvim slučajno.

Iritiraju li vas ispupčene zadnje kamere? Naravno, ko ga ne, a posebno ako se oštete sočiva pa svaka naredna fotografija izgleda mutno. Samsung se potrudio da ispupčenje zadnjih kamera bude što manje. Za razliku od iPhone-a i drugih uređaja koji uporno izbacuju svoje kamere na zadnjem dijelu i time stvaraju glavobolju korisnicima, Samsung je odlučio tu glavobolju smanjiti tako da zaboravite na “klackanje” uređaja na površini i oštećenja sočiva.

Uređaj je opremljen i s IP68 certifikatom koji omogućava Samsung Galaxy S10 plus pametnom telefonu ronjenje na dubini do 1,5 metra do 30 minuta, a otporan je i na prašinu.

Nova tehnologija očitavanja otisaka prstiju na prednjem zaslonu

Sigurnost je uvijek bitna stavka uređaja i ono u čemu se današnje generacije pametnih telefona zaista istinski takmiče. Iako je čitač otiska prstiju na današnjim pametnim telefonima specifikacija koja se podrazumijeva, do perfekcije je veoma teško doći, ali Samsungu to ide za rukom.

Čitač otisaka prstiju na prednjem zaslonu? Zašto ne? Samsung je s Galaxy S10 i S10 plus uređajima to uradio. Radi se o ultrazvučnom čitaču otisaka koji je u mnogome napredniji od optičkih koji se nalaze na posljednjim izdanjima Huawei Mate uređaja i drugih. Brži i precizniji jeste, ali zahtjeva direktni dodir na ekran. Da pojasnimo, ultrazvučni čitač otiska prstiju neće raditi perfektno, ako je zaštitna folija za ekran deblja od one koju propisuje Samsung te zbog toga ne krivite uređaj. Ne brinite se da ćete ga slučajno otključati u džepu ili torbi dok prst stavite na ekran. Zbog sigurnosti koju posjeduje, aktivacija nije moguća u takvim uvjetima.

Brže otključavanje u odnosu standardne optičke čitače otisaka nećete primijetiti, ali iz Samsunga su najavili da će updateom softwarea to biti puno primjetnije. Osim čitača prstiju tu se nalazi i otključavanje uređaja prepoznavanjem lica, ali to baš i nije najbolja zaštita. Ono što je Note 9 imao Samsung Galaxy S10 plus u svom nastavku nije dobio, a to je skener zjenice oka. Jednostavno, nije moguće sve dobiti. Galaxy S 10 plus je za što veću iskorištenost prednje strane uređaja i ekrana morao žrtvovati skener te je naprijed stavio samo kamere.

Snapdragon za SAD, Exynos chipset za ostatak svijeta

Poprilično je konfuzna priča sa Samsungom i procesorima koji se nalaze u njemu, a to najbolje razumijete ako uporedite podatke dostupne na internetu. Za ovu svrhu morali smo u virtuelnom svijetu “skoknuti” do tržišta Sjedinjenih Američkih Država, kako bismo vidjeli o čemu se radi. Ako samo malo vremena i Vi posvetite istraživanju o ovom uređaju, uvidjet ćete veliku razliku, a to je procesor. Samsung S10 plus na naše tržište, kao i tržište širom svijeta, osim Sjedinjenih Američkih država, došao je s Exynos 9820 procesorom. Amerikanci su ovaj isti uređaj dobili sa Snapdragon 855 procesorom od Qualcomma.

Benchmark podaci koji su javno dostupni na internet stranicama, s obzirom na to da je na našem području nemoguće probati SAD verziju uređaja, pokazuju odlične rezultate Snapdragon procesora, dok je Exynos 9820 nešto slabiji. Rezultati su javno dostupni na Android Authority internet stranici (androidauthority.com/galaxy-s10-snapdragon-855-vs-exynos-9820-967562)

Međutim, važno je naglasiti da je Exynos ipak jedan od najboljih i najbržih procesora na tržištu zbog čega priča oko Qualcomma za naše područje nije toliko ni bitna.

Osim razlike u procesorima, uređaj ima i nekoliko verzija po kapacitetima memorije za pohranu podatak i RAM memorije. Na samom početku smo naveli da je Galaxy S10 plus moguće kupiti s verzijama od 128 i 512 GB prostora za pohranu s 8 GB RAM memorije, ali i verziju s jednim terabajtom prostora za pohranu i nevjerovatnih 12 GB RAM memorije koja je i više nego dovoljna, kao i verzija od 8 GB, za pokretanje najzahtjevnijih igara na telefonu kao što su Fortnite i PUBG mobile.

Ako ste ljubitelj Fortnite igre, uz kupovinu Galaxy S10 i S10 plus uređaja dobijate i novi skin za svog karaktera preko Epic games accounta.

Da se vratimo na pohranu od jednog terabajta. Mnogi će u tom slučaju zaboraviti na cloud i druge online pohrane podataka, ili možda neće, ali u ovom slučaju uređaj može poslužiti i kao prijenosni disk. Ako vam je i 1 TB malo prostora, onda ćete svoje podatke moći pohraniti i na microSD karticu do 512 GB. Međutim, morat ćete žrtvovati jedan od dva SIM slota.

Interface je prilagodiv kako za djecu, tako i za odrasle

Kada prvi put upalite uređaj primijetit ćete siromašnost ili što bi drugi rekli jednostavnost početnog ekrana. Poprilično velike ikone aplikacija po četiri u redu isprva ne odaju dojam cijene i specifikacija ovog uređaja. Međutim, uz Android sistem 9.0 Pie početni ekran možete popuniti s 20 ili s 34 aplikacije na jednom ekranu. Jednostavno, možete ga urediti kako želite.

Navigacijski bar s task dugmićem, dugmićem za početni zaslon i za povratak nazad možete zamijeniti sa samo jednim pritiskom na notifikacijskom panelu u kojem postoji opcija za skrivanje ili prikazivanje navigacijskog bara na početnom ekranu.

U notifikacijskom panelu je smješten i mod za djecu tako da vaš uređaj s jednim dodirom iz normalnog uređaja pretvarate u “dječju igračku” koja ima igrice i dječju kameru.

Ikone na početnom zaslonu kao i u meniju moguće je zamijeniti instalacijom tema koje se nalaze u Galaxy ili u Google play trgovini s obzirom na to da je izbora na pretek.

Izbornik i dalje pokrećemo skrolanjem po početnom ekranu ka gore, a raspored opcija u postavkama je nešto drugačiji nego kod ranijih verzija Galaxy S uređaja. Da biste u potpunosti iskoristili sve mogućnosti ovog uređaja potrebno je da registrujete svoj Samsung račun ili se prijavite na već postojeći. Uz to dobivate i proctor na Samsung Cloud-u za pohranu podataka.

Notifikacijsko svjetlo u gornjem dijelu uređaja je uklonjeno tako da tačkica koja bi nas u sleep modu ekrana obavještavala o notifikacijama više ne postoji. S obzirom na to da se radi o Edge uređaju, postoji funkcija Edge osvjetljenja i “Always on Display” koja će vas blagovremeno informisati o pristiglim notifikacijama.

A ko još kupuje telefon, a da ne igra igrice?

S razlogom smo postavili ovo pitanje, jer kome još treba 8 GB rama za samo poslovne funkcije telefona kao što je kucanje bilješki, snimanje, fotografisanje i surfanje po internetu, a ne i za pokretanje najzahtjevnijih igara koje postoje za mobilne uređaje. Galaxy S10 plus uređaj testirali smo i u višesatnom igranju igrica. Moramo priznati, to je bilo zaista zadovoljstvo i najljepši dio ovog testa uređaja. Trenutno najpopularnija igra na svijetu na konzolama i drugim uređajima, s najvećim brojem online igrača u zajednici, Fortnite, bez problema je odgovorio na višesatno igranje i na Galaxy S 10 plus mobilnom telefonu.

Konfigurišući postavke grafike odlučili smo se na “epic” opciju koja podrazumijeva maksimalne detalje i kvalitet tokom igranja. Grafika je za pohvalu kao i broj fremjova u sekundi u igri. Tokom igranja nismo imali problema s rušenjem igre ili neplaniranim restartima. Notifikacije koje pristižu tek nakratko iskoče u gornjem dijelu ekrana, ali veoma brzo nestanu.

Jedina zamjerka je ta što ovaj uređaj baš i nije za igre koje nemaju mogućnost podešavanja položaja interakcijskih funkcija, s obzirom na to da je ekran od ivice do ivice, pa držanje uređaja i nije toliko ugodno u kombinaciji s preciznim igranjem igre i pritiskanjem gumbića u igri.

Za potpuniji doživljaj igranja, probali smo i slušalice koje dolaze uz kupovinu ovog uređaja. Nema detalja koji vam može promaći niti neprijatelja koji vam se može prišuljati iza leđa, bar u igrici, a s obzirom na to da dobro izoluju zvukove s vana, obratite na pažnju šta se dešava okolo vas dok ih imate u ušima.

Važno je pomenuti da se radi o slušalicama koje se s uređajem povezuju s kablom preko Type C porta, na mjestu gdje se uključuje i punjač. Bežičnih Samsung Galaxy buds slušalica još uvijek nema na našem tržištu niti dolaze uz uređaj. Moguće ih je kupiti preko internet po cijeni od približno 160 eura.

Zaključak

Nakon svega ovoga nabrojanog i još toga što bi se moglo ispričati u još tri ovakva teksta, dolazimo do zaključka da je Samsung s plasiranjem Galaxy S10 i S10 plus serije pametnih telefona pomjerio svoje granice u puno čemu u odnosu na konkurenciju, ali i istinske korisnike možda djelomično razočarao.

Kako smo već naveli, uređaj moramo pohvaliti zbog izgleda, dizajna, kamera, memorije i prostora za pohranu podataka, kao i kapacitetom baterije te optimizacijom za svakodnevno korištenje. Međutim, sve je to moglo bolje što ne sumnjamo da Samsung ima u planu popraviti.

Iako je kapacitet baterije 4.100 mAh razočarao nas je vremenski period punjenja. Za potpuno napunjenu bateriju potrebno je sat i 40 minuta, dok će za 30 minuta napuniti se tek 40 posto. Konkurencija je s brzim punjenjem otišla dosta dalje te baterije za 30 minuta puni do 70 posto, a u potpunosti za skoro sat vremena.

Veličina, elegantnost, izbor boja u kojima dolazi, aluminijski okvir, odlično ležanje u ruci, zaštita prednje i zadnje strane, kvalitet displeja kojim je premašio konkurenciju, pa i kamera na prednjem dijelu uređaja u vidu “pilulice” ne mora biti loša stvar. Gledajte je kao zaštitni symbol ovog uređaja s obzirom na to da su, mora se priznati, inovatori bili doista hrabri uradivši ovakav izgled prednjih kamera.

U idealnim uvjetima kamere na pozadinskom dijelu uređaja pokazuju se u najboljem svjetlu. Iako ultra široka kamera od 12 milimetara nema autofocus, “all in focus” opcija nije toliko ni loša u dnevnim uvjetima. Nismo bili zadovoljni noćnim fotografijama koje je ovaj uređaj napravio u uvjetima lošeg osvjetljenja, ali vjerujemo da će se određene specifikacije popraviti kroz update sistema i nadogradnje kvaliteta fotografija s obzirom na to da se radi o izuzetno dobrim kamerama s odličnim otvorima blende.

Sve u svemu uređaj koji ćete sigurno željeti imati, a svakako ako sumnjate u njegove mane, nemojte oklijevati da ga isprobate na nekoliko dana pa da sami donesete sud o kupovini.

Cijena Samsung Galaxy S10 plus nije ništa veća nego ranija verzija Galaxy S9 uređaja te zbog toga, u vrijeme kada konkurencije dižu cijene svojih uređaja, naklon Samsungu zbog ovog poteza.

Dimenzije: 157.6 x 74.1 x 7.8 mm Masa: 175 grama Zaslon: 6,4 incha, Dynamic AMOLED rezolucije 1440 x 3040, aspect ration 19:9, 522 ppi, GG6 Čipset: Exynos 9820 Osmojezgreni processor: 2×2.73 GHz Mongoose M4 + 2×2.31 GHz Cortex-A75 + 4×1.95 GHz Cortex-A55 RAM verzije: 8 i 12 GB Interna memorija za pohranu podataka: 128/512/1024 GB Micro SD: Da/Dual SIM do 512 GB Povezivanje: WiFi, A-GPS, Bluetooth, NFC, USC-C, OTG Vodootpornost: Da, IP68 Brzo/bežično/reverzibilno punjenje: Da/Da/Da Operativni system: Android 9.0 Pie/One UI Kamera: 12+12+16 MP (22, 26 i 12 mm), DP PDAF 4K, OIS, 2X zoom Prednja kamera 10+8 MP, 4K rezolucija Baterija: 4100 mAh

Sa svim ovim karakteristikama i trenutnom cijenom na tržištu izbor Samsung Galaxy S 10 plus uređaja u ovoj godini koja donosi najviše noviteta u mobilnoj industriji je možda i najbolji. Za cijenu uređaja koja nije veća od prethodnog uređaja dobijate puno više. Sve ono što vam treba, od uređaja za poslovne obaveze, do zabave kroz igranje najzahtjevnijih igara, a sigurno i bilježenja najbitnijih trenutaka života kroz odlične kamere, dobit ćete u Samsungovom jubilarnom S 10 plus uređaju.