Nagrada 400.000 dolara
0

Ekipa G2 Esport osvojila turnir IEM Cologne, NiKo Kovač izabran za MVP igrača

D. B.
G2 Esports ekipa, čiji su članovi bh. gameri Nikola "NiKo" Kovač i Nemanja "Hunter" Kovač osvojila je turnir Intel Extreme IEM Cologne 2023.

NiKo i društvo su do trofeja i nagrade stigli nakon velike borbe u kojoj su učestvovala 24 najbolja tima iz cijelog svijeta, naravno, u igri Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO).

Ugledno i dobro poznato takmičenje Intel Extreme Master održano je između 26. jula i 6. augusta te je bilo izuzetno dobro praćeno, a dovoljno o tome govori i činjenica da je posljednja tri dana gledalo više od 37.000 fanova u impresivnoj Lanxess Areni u Kelnu u Njemačkoj.

Prema zvaničnim podacima, na vrhuncu gledanosti je turnir pratilo više od 727.000 gledatelja, a dostignut je 6. augusta u 18:55 sati. Dio takmičenja koji se prenosio uživo gledalo je više od 37.000 fanova iz 70 različitih zemalja tokom tri dana.

Play-in Stage faza je počela 26. jula kada se 16 timova borilo za top 8 pozicija, dok je 29. jula startala Group Stage faza. Tokom ove faze je osam najboljih timova iz Play-in faze i osam timova koji su se direktno kvalifikovali, podijeljeno u dvije grupe te su uslijedili direktni okršaji.

Šest najboljih timova, G2 Esports, Astralis, Ence, Cloud9, Heroic i Team Vitality su prošli u live playoff te su se takmičili jedni protiv drugih u rasprodanoj Lanxess Areni.

Polufinale je bilo zanimljivo, Ence je nakon tri runde eliminisao team Vitality sa 2:1, dok je G2 Esports dominirao nad Astralisom 2:0 i tako postao drugi finalista takmičenja.

U napetom finalu su NiKo i društvo kontrolisali prve dvije runde te su poveli 2:0 nad Enceom, koji je snažno uzvratio na trećoj mapi i smanjio zaostatak. Potom se igrala četvrta mapa koju je dobio G2 Esports, tako da je ovaj tim osvojio IEM Cologne. Ekipi je pripalo 400.000 dolara od ukupnog nagradnog fonda koji je iznosio milion dolara.

Bila je ovo druga ESL Pro Tour (EPT) Championship titula za NiKu i njegovu ekipu u ovoj godini, jer su ovi sjajni momci osvojili i IEM Katowice.

G2 je postao prvi tim koji je osigurao mjesto u Group Stage fazi prvog EPT Championshipa u 2024. godini.

"Ovo je najveći trofej u mojoj karijeri, veoma sam sretan. Putovanje je bilo dugo, ali smo na kraju osvojili pehar. Za sve je zaslužan cijeli tim i veoma sam sretan što su uz mene. Ponosan sam, bili smo mirni tokom cijelog takmičenja, nestvarno je to što smo osvojili oba EPT Championship turnira u istoj godini. Iskustvo igranja u Lanxess Areni bilo je nevjerovatno", izjavio je Kovač nakon osvajanja turnira i MVP nagrade.

Sada za NiKu i društvo slijedi ESL Pro Tour Season 18 takmičenje, koje traje od 31. augusta do 1. oktobra.

Vezani članci