Neuspjela sinergija
0

eBay prodaje Skype

Sarajevo-x.com
Poznata aukcijska stranica eBay objavila je da će sljedeće godine prodati Skype - softversku aplikaciju koja omogućava besplatne telefonske razgovore preko interneta.

Naime, u septembru 2005. godine, čelnici eBaya kupili su popularnu aplikaciju za skoro dvije milijarde eura, no Skype nije puno pomogao trgovini putem interneta, njihovoj osnovnoj djelatnosti.

Kako nikada nije došlo do potpune saradnje između ove dvije kompanije, menadžment eBaya odlučio je prodati Skype, bez obzira što je njegov broj korisnika porastao sa 53 na nevjerovatnih 405 miliona.

"Skype je odlična kompanija sa čvrstim temeljima i blistavom budućnošću. No, jasno je da ona ima male mogućnosti za sinergiju sa eBayom i PayPalom, tako da vjerujemo da je samostalno poslovanje najbolji put za maksimalnu eksploataciju njihovih potencijala", kazao je John Donahoe, predsjednik eBaya.

EBay je prodaju zakazao za prvu polovinu naredne godine, a prema saznanjima New York Timesa, osnivači Skypea Niklas Zennstrom i Janus Friis zainteresirani su za kupovinu svoje nekadašnje firme.

Skype je nakon pojavljivanja na tržištu vrlo brzo postao popularan jer je prevazišao uobičajne načine uspostave telefonske komunikacije, te korisnicima pružio mogućnost ostvarivanja poziva po povoljnim cijenama.