Tehnologija
0

Dvije trećine Amerikanaca: Nanotehnologija je moralno neprihvatljiva!

Sarajevo-x.com
Prema rezultatima nedavno objavljene globalne studije istraživača sa Univerziteta u Wisconsinu, čak dvije trećine Amerikanaca smatra da je nanotehnologija "moralno neprihvatljiva", iako je većina dosadašnjih radova na tom polju vezana za proizvodnju elektriciteta i smanjivanje dimenzija čipova.

Popularna web stranica koja se bavi najnovijim tehnološkim dostignućima Engadget u srijedu je objavila iznenađujuće rezultate globalne studije istraživača sa Univerziteta u Wisconsinu. Naime, prema rezultatima ove studije većina, tačnije dvije trećine, Amerikanaca nije nimalo oduševljena nanotehnologijom, čak štaviše, smatraju da je "moralno neprihvatljiva".

Za razliku od Amerikanaca, 72% ispitanika, porijeklom iz Francuske, mišljenja su da je nanotehnologija moralno sasvim prihvatljiva, a s njima se slaže i 54% Britanaca i 62% ispitanika iz Njemačke.

Objavljeni rezultati su i više nego zbunjujući budući da nema razloga da se neko uopšte protivi nanotehnologiji, jer kod nje, za razliku od biotehnologije, gotovo da i nema moralnih dilema, navodi se u članku objavljenom na Engadgetu.